Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nyomulnak az oroszok

Létrehozva:

FÜST SZÁLL FEL A MARIUPOLBAN LÉVŐ AZOVSTAL VAS- ÉS ACÉLMŰ FELETT 2022. ÁPRILIS 14-ÉN | FOTÓ: ILYA PITALEV – SPUTNIK VIA AFP

Körbevették Mariupolt, az ukránok bizakodóan nyilatkoztak a keleti frontról, ahol az oroszok komoly erőket vontak össze és nyomulnak előre. 

Oroszország a héten fokozta támadásait Kelet-Ukrajnában, és más célpontok, köztük Kijev és a nyugati Lviv város ellen is távolsági csapásokat mért. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők a teljes keleti frontvonal mentén fokozták a támadásokat, és támadást próbálnak indítani az északkeleti Harkiv térségében. A brit katonai hírszerzés szintén heves harcokról számolt be keleten, amikor az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni a települések felé. 

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb 800 millió dolláros katonai segélyt engedélyezett Ukrajnának, beleértve a nehéztüzérséget és az új, öngyilkos „Ghost” drónokat.

Mariupolban az ukrán harcosok egész hete azzal telt, hogy „beásták magukat” az utolsó erődítményükbe, az Azovstal acélgyárba a kikötőben. (Ez Európa egyik legnagyobb kohászati létesítménye, 11 négyzetkilométeren terül el, földalatti bunkerekkel és alagutakkal.) Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelmet hirdetett a háború legnagyobb csatájában, és a kikötővárost a hetek óta tartó könyörtelen bombázások után „felszabadítottnak” nyilvánította. Más hírek szerint azonban az ukrán erők még mindig tartják magukat és Putyin elrendelte, hogy vegyék blokád alá az acélgyárat, vélhetően a védők és a bent rekedt civilek kiéheztetésével próbálkozik. Ukrajna szerint Putyin el akarta kerülni a Mariupolban lévő erőivel való végső összecsapást, mivel nincsenek csapatai ahhoz, hogy legyőzze őket. 

Mariupol, az ukrajnai kelet-donbászi régió egyik legfontosabb kikötője. Az orosz szeparatisták által tartott területek és a Krím között fekszik, amelyet Moszkva 2014-ben foglalt el. A város bevétele lehetővé tenné Oroszország számára, hogy összekapcsolja a két területet. A városban egykor 400 ezer ember élt, nemcsak a leghevesebb harcok zajlottak az orosz erők február 24-i bevonulásával kezdődött háborúban, hanem a legsúlyosabb humanitárius katasztrófa is: becslések szerint több tízezer civil halt meg azóta. Az ENSZ és a Vöröskereszt szerint a civil áldozatok száma legalább ezerre tehető. Az ostrom alatt Mariupolba érkező újságírók holttestekkel teleszórt utcákat találtak, szinte minden épületet leromboltak, a lakosok pedig pincékben kuporogtak, és csak azért merészkedtek ki, hogy ételt találjanak vagy a kertekbe temessék a holttesteket.

Reuters / PH

Legnépszerűbb cikkeink