Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Djokovics és Krejcikova a trónon

Létrehozva:

Fotó: NurPhoto / Mehdi Taamallah

A hétvégén Párizsra vetettük vigyázó szemünket (már amennyire ezt a foci Európa-bajnokságtól megtehettük), hiszen a döntőkhöz érkezett a francia nyílt nemzetközi bajnokság a Roland Garroson.

A legnagyobb érdeklődés a férfi egyes fináléját előzte meg, amelyben a világelső Novak Djokovics kétszettes hátrányból fordítva, öt játszmában legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt. A szerb játékos a 29. Grand Slam-döntőjében lépett pályára, és 19. trófeáját szerezte meg, ezzel már csak egy diadalnyira van volna az örökranglistán holtversenyben éllovas Roger Federertől és Rafael Nadaltól. Djokovics sikerével a harmadik férfi teniszező a legendás Rod Laver és Roy Emerson után, aki mind a négy Grand Slam-versenyt legalább kétszer megnyerte.

A női párosban Barbora Krejcikova és Katerina Siniakova második helyen kiemelt kettőse az amerikai Bethanie Mattek-Sands és a lengyel Iga Swiatek alkott párosát győzte le vasárnap két szettben.

Ez azért is érdekes, mert a szombati döntők során Krejcikova megnyerte az egyest is. Ilyen barvúrra utoljára 21 évvel ezelőtt volt példa a Roland Garroson, akkor a francia Mary Piercenek sikerült.

Pedig a női egyesben a cseh játékos nem tartozott az esélyesek közé. Igaz, ellenfele sem, hiszen a Roland Garros történetében még soha nem fordult elő hogy a két döntős közül egyik sem szerepel a világranglista első 30 helyezettje között. Kettejük közül a későbbi győztes Krejcikovát jegyezték alacsonyabban a verseny előtt, a 33. helyen, míg ellenfele, az orosz Pavljucsenkova eggyel megelőzte őt. Ennek ellenére a döntőben a cseh teniszező diadalmaskodott.

A férfi párosok küzdelmében hazai siker született: Pierre-Hugues Herbert és Nicolas Mahut az Alekszandr Bublik, Andrej Golubjov kazah duót győzték le három játszmában.

A vegyes párosok döntőjét még csütörtökön lejátszották: az amerikai Desirae Krawczyk és a brit Joe Salisbury szetthátrányból győzte le a Jelena Vesznyina, Aszlan Karacev orosz kettőst.

Egyébként nem maradt szép magyar eredmény nélkül az idei Roland Garros sem. Tóth Amarissa, oldalán az orosz Marija Bondarenkóval, csak a szombati döntőben maradt alul az első helyen kiemelt Alexandra Eala, Okszana Szelehmetyeva Fülöp-szigeteki-orosz duóval szemben, 6:0, 7:5 arányban.

 

*

A francia nyílt nemzetközi teniszbajnokság döntői

Férfi egyes: Novak Djokovics (szerb)–Sztefanosz Cicipasz (görög) 6:7,2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Női egyes: Barbora Krejcikova (cseh)–Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz) 6:1, 2:6, 6:4.

Férfi páros: Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (francia)–Alekszandr Bublik, Andrej Golubjov (kazah) 4:6, 7:6, 6:4.

Női páros: Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova (cseh)–Bethanie Mattek-Sands, Iga Swiatek (amerikai, lengyel) 6:4, 6:2.

Vegyes páros: Krawczyk, Salisbury (amerikai, brit)–Vesznyina, Karacev (orosz) 2:6, 6:4, 10:5 (döntő rövidítés).

Legnépszerűbb cikkeink