Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Londonban járt a Botanikus Banksy

Létrehozva:

Lewis Miller és Simon Lycett a Picadilly Circus Eros szobránál | Forrás: lewismillerdesign / Instagram

Az éj leple alatt készíti színpompás utcai viráginstallációit Lewis Miller, a Botanikus Banksyként híressé vált New York-i virágkötő, aki csak örömet akar szerezni a reggel munkába indulóknak.

Első alkalommal alkotott a tengerentúlon: a londoniakat lepte meg három, összesen 12000 szál virágból készített köztéri csokorral.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, a britek pedig rajonganak a csokrokért: a hosszú karantén alatt megháromszorozódott a virágrendelések száma, sokan így próbálták otthonukba csempészni a hiányzó természetet. Ezért is hívta meg Lewis Millert Londonba virágkötő kollégája, Simon Lycett, a „Több virágra van szükségünk” brit mozgalom alapítója. 

Hat órába telt Millernek megalkotni a Picadilly Circus Eros szobránál, egy közeli piros telefonfülkében és egy gyanútlan kukában elhelyezett, színpompás tavaszi csokrokat – ahogy a művész hívja: virágvillantásokat. Az extravagáns, pazar virágkompozíciókban összesen 12 ezer szál napraforgó, bazsarózsa, számtalan szál szegfűféle és rózsa virított, hogy még a legmorcosabb munkába indulókat is jobb kedvre derítse. 

Miller igazi fogalom New Yorkban. Azért kapta a Botanikus Banksy becenevet, mert a street artként is érvényes gerilla viráginstallációi estéről reggelre a város legkülönbözőbb pontjain bukkantak fel, a sárga taxiktól a kukákon, padokon át a hotdogos kocsik oldaláig. Még 2016-ban határozta el, hogy virágkötőként nem csak a jómódú kuncsaftoknak akar örömet szerezni, hanem azoknak is, akik csak ritkán, vagy sosem engedhetik meg maguknak, hogy virágokra költsenek. Emellett szerette volna a betondzsungelben élő városlakók életébe kicsit visszacsempészni a természetet. Azóta többszáz virágvillantást készített a város szinte minden pontján. Alkotásaihoz „újrahasznosítja” az esküvőkről és céges rendezvényekről megmaradt, kidobásra ítélt, még gyönyörű virágokat, amik így második életet is kapnak.

Azóta Miller nem csak a New Yorkiak szívébe lopta be magát, világszerte rengeteg rajongót szerzett zseniálisan hedonista, pazarul túlburjánzó virágözöneivel. Köztéri csokrai azonban csak ideiglenesen csodálható alkotások, hiszen minden járókelőt arra biztat, vigyenek belőle haza egy-egy szálat, így a londoni reggeli virágeső már kora délutánra elpárolgott. 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink