Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az olimpiai kvótaszerzés is előtérbe kerül az öttusázók kairói világbajnokságán

Létrehozva:

Marosi Ádám az olimpiáig ugorhat | Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Ez lesz a tokiói kvalifikációs időszak utolsó versenye.

A kedden kezdődő és jövő hétfőig tartó világbajnokságon a női és férfi egyéni verseny első három helyezettje ötkarikás részvételi jogot szerez, de a kvóta nem tolódik, azaz ha a dobogón olyan végez, akinek már korábbról van, akkor a felszabadult helyet majd az olimpiai rangsorból töltik fel.    A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával, ők még 2019-ben, az angliai Európa-bajnokságon harcolták ki az olimpiai szereplés jogát. A 2016-ban egyéniben világbajnok Kovács azonban március végén térdműtéten esett át, komplikáció miatt csak pár hete kezdte újra az edzéseket, így a világbajnokságon nem is indul, és kérdéses, hogy milyen állapotba tud kerülni a következő hetekben. Demeter helyzete annyiban érdekes, hogy bár fix kvótával rendelkezik, az utóbbi időben adós a kiemelkedő eredménnyel.

Az olimpiai rangsorban az egyéniben 2009-ben világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes Marosi Ádám a negyedik helyen áll, de ha a már kvótával rendelkezők kikerülnek előle, akkor ő az első, így gyakorlatilag biztosnak tekinthető a tokiói repülőjegye, akárcsak a nőknél a nemzetközi élmezőnybe tavasszal berobbanó Gulyás Michelle-é, aki harmadik  – illetve a már kvótások nélkül – második a listán. Mellettük a most lábszársérülés miatt nem induló Kasza Róbertnek, valamint Kardos Bencének és Bereczki Richárdnak, illetve Alekszejev Tamarának és Guzi Blankának van kisebb-nagyobb esélye arra, hogy olimpiai szereplést érő eredményt érjen el.

Az olimpián országonként két versenyző indítható a férfiaknál és a nőknél is, így ha többen rendelkeznek kvalifikációval, a szövetség dönt a nevezésekről. A 36-36 fős mezőnyökből eddig 23-23 hely kelt el.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nem rendeztek világbajnokságot, a mostanit pedig szigorú buborékrendszerben tervezik lebonyolítani az egyiptomi szervezők.

*

Öttusa világbajnokság, Kairó

 

A magyar vb-csapat:

Férfiak, hagyományos verseny: Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence, Bereczki Richárd. Váltó: Regős Gergely Szép Balázs.

Nők, hagyományos verseny: Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Guzi Blanka, Réti Kamilla. Váltó: Simon Sarolta, Erdős Rita.

Vegyes váltó: Kardos Bence, Guzi Blanka.

 

A világbajnokság programja:

Június 8., kedd – női váltó

Június 9., szerda – férfi váltó

Június 10., csütörtök – női selejtező

Június 11., péntek – férfi selejtező

Június 12., szombat – női döntő

Június 13., vasárnap – férfi döntő

Június 14., hétfő – vegyes váltó

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink