Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Liget Projekt: 30 milliárdba kerül a Magyar Zene Háza

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Gyorgyevics Benedek Horváth Csaba minapi felszólítására is reagált.

Mindig sok szerződésen és szerződésmódosításon át vezet az út egy-egy beruházás végéhez, ezért fordul elő, hogy kezdetben szinte lehetetlen megmondani, hogy a végösszeg pontosan mekkora lesz majd – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a 168.hu-n futó KeljfelJancsiban.

Noha Gyorgyevics tudja, van, aki sérelmezi, hogy olyan részek is le vannak zárva a Ligetben, ahol tényleges munkálatok épp nem zajlanak, ezek már építési területnek minősülnek, vagyis az emberek biztonsága érdekében kerítették el őket. „Bármilyen építési tevékenység zajlik, akkor a szükséges munkavédelmi lépéseket meg kell tenni” – magyarázta a Városliget Zrt, vezérigazgatója Fiala János KeljfelJancsi című műsorában Horváth Csaba minapi felszólítására reagálva. Zugló polgármestere ugyanis azt kérte, hogy bontsák le a Magyar Zene Háza miatt felhúzott kordonokat, amik elzárják az embereket a zöld területtől.  

A szakértő hozzátette, a Magyar Zene Háza kisebb területet foglal majd el, mint a Hungexpó, ezért nagyobb lesz később a zöld terület is. A parkot azonban, amely az intézményt veszi majd körül, meg kell építeni, ezért zártak le nagyobb területet. Kiemelte, az Olof Pálme sétányt is átépítik, a korábban 12 méter széles út 6 méterre csökken majd.

Gyorgyevics most a beruházás végösszegéről is beszélt. A szerződések szerint a Magyar Zene Háza kivitelezését decemberig kell megoldani, erről korábban azt mondta, nem várható csúszás. Hozzátette: ha összeadja az összes eddigi szerződés összegét, 26,3 milliárd forintnál járnak a költségek. Hogy néhány portál csak 22,9 milliárdig számol, azt a vezérigazgató azzal magyarázta, hogy a cikkek szerzői egyebek mellett kifelejtik az összesítésből a tervezői munkák költségeit. Gyorgyevics azt mondta, az ötlet felvetődésétől a kapuk megnyitásáig, a garanciális munkák elvégzésével együtt „szuperbruttóban 30 milliárd forintba” kerül a Magyar Zene Háza, mely projekt nagyjából 40-50 szerződés nyomán, körülbelül 200-300 céggel együttműködve valósul meg. „A Néprajzi Múzeumnál ugyanez 50 milliárd forintba kerül majd” – fogalmazott.

Hozzátette, az utolsó 13 darab költségelemet a beruházás kezdeti pillanatában forint-fillérre nem lehet megmondani, ezért nem kötik meg ezeket a szerződéseket és ezért lehet, hogy többször módosítanak. A Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint nem számíthatunk olyan május elsejére, mint két évvel ezelőtt, és mindenkit az óvintézkedések betartására kért.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink