Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Krémer Balázs szociológus Márki-Zayról: Bejött a sötét ló

Létrehozva:

Krémer Balázs szociológus, szociálpolitikus az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportjának Új munkahelyek az új gazdaságban című konferenciáján a budapesti Mozsár Kávézóban 2015. június 5-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Krémer Balázs szociológus volt Fiala János egyik vendége a 168.hu-n futó KeljfelJancsi című műsorának.

A műsorvezető arra volt kíváncsi, Márki-Zay Péter megjelenése milyen igényt elégített ki az emberekben. Krémer Balázs szerint Márki-Zay egyfajta „magatartási közgazdaságtant” alkalmazott, felfedezte, hogy nem haszonmaximalizáló automaták vagyunk, hanem indulataink alapján döntünk, és ez bejött neki. Üzeneteiből azt emberek azt vették le, másképp gondolkodik, és ő a változás embere. A jelenséget tehát lehet racionalizálni: nem az establishment embereiről, hanem hétköznapi emberekről beszélt, a változást, nagyon másik világot érzékeltetett.

Krémer szerint továbbá meglepő volt, hogy világosan beszélt, egy hétköznapi, vidéki nyelvet beszélt, amiben benne van, hogy „én értem ezt az embert, és ő is érteni fog engem”. „A hagyományos politika beragadt abba a dologba, hogy csak az újraelosztási kérdésekről beszél: csökkentsük az adót, stb., mintha csak az államháztartás reszelgetéséről szólna. Krémer úgy vélte, ehhez képest MZP szinte nem is beszél erről: jól fogta meg ezt, nem az embereknek az államtól való függésükre akart építeni, hanem pont azoknak a fiataloknak is beszélt, akik nem az államtól várják a boldogulást, és hétköznapi embereket hozott példaként. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy szerinte Marki-Zay megjelenése nem egy kiforrott politikai színrelépés volt.

Fiala felvetette, hogy Márki-Zay akkor egy tökéletesen működő placebó, amire Krémer Balázs úgy válaszolt, hogy szerinte inkább a sötét ló kategóriájába tartozik. Krémer szerint most már az a kérdés, le tudja-e majd győzni Orbán Viktort, és ha igen, mivel és hogyan. Az is kérdés még, mondta, hogy a Márki-Zay vezette kormány milyen irányban mozdul el, és lebontja-e azokat a korlátokat, amelyek a politikát belterjes úri csibészségnek állítják be.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink