Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fürjes Balázs: Budapest nem csatatér

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Az államtitkár Fiala János KeljfelJancsi című műsorában beszélt a fővárost érintő fejlesztésekről, a Nyugati téri felüljáró elbontásáról, egy tervezett négypályás alagútról, és a vasúti közlekedés lehetőségeiről is.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Fiala János KeljFelJancsi című műsorának vendége volt csütörtök reggel. A politikus a műsorvezető kérdéseire reagálva többek között a Budapestet érintő fejlesztésekről is beszélt.

Fürjes a fővárost és az agglomerációt érintő kérdésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy „Budapest nem csatatér”. Az államtitkár elmondta, hogy a kormányzat, az EU és a fővárosi önkormányzat is támogatja a Budapestet és az agglomerációt érintő vasúti stratégia fejlesztést. Fürjes kitért arra is, hogy a különböző oldalak körében szakmai konszenzus született a húsz éves távlatokban gondolkodó tervet illetően. Szerinte a vasúti fejlesztési terv forradalmasítaná a főváros és az agglomeráció közlekedését: megvalósulása esetén bármelyik Budapestet körülvevő településről negyedóránként indulna vonat fővárosba és minden főbb pályaudvar legalább három metróvonalat is metszene, így könnyítve meg a további közlekedést. A fideszes politikus szerint a fejlesztés hatására jelentős forgalmi változás várható és további egymillió ember utazna nap mint nap a fővárosba az agglomerációból. 

Fürjes Balázs azt mondta, hogy a tervek megvalósulása esetén már 2022 során egy új egységes tarifájú bérletet vezetnének be a MÁV és a Volán járataira és várhatóan lebontják a Nyugati téri felüljárót is, amit az államtitkár szocialista tájsebnek nevezett. Elmondta, hogy a jövőben a kötöttpályás közlekedésre akarnak koncentrálni, és emiatt egy négypályás transzeurópai közlekedést is serkentő alagutat kívánnak építeni, és az ötös metró megalkotása is tervben van. 

 

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink