Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újdelhi levegő után kapkod

Létrehozva:

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Imtiyaz Khan

Indiában a járvány második hulláma tragikus képet mutat.

Kedden 3293 koronavírussal összefüggésben meghalt halálesetet rögzítettek az országban. A 100 ezer főre eső halálozás tekintetében a dél-ázsiai ezzel a 20-as lista utolsó előtti helyét foglalja el 14,18 halottal. A lista első helyén továbbra is Magyarország áll, a százezer főre jutó 274,32 halottal.

Annak azonban, hogy a járvány milyen mértékben sújt egy országot, sok különböző mérőszáma lehetséges. Magyarországgal összehasonlítva India sok tekintetben eleve nehezebb helyzetből indul, hiszen akár az ország lélekszámát, akár a népsűrűséget vagy az egészségügyi rendszer fejlettségét, infrastrukturális ellátottságát nézzük, sokkal nagyobb kitettséggel néz szembe egy járvány esetén.

A dél-ázsiai országban az utóbbi időben 350 000 körüli új fertőzést is regisztrálnak naponta. Ez több, mint amit bármely más országban a világjárvány kezdete óta valaha rögzítettek. Ami persze csak a hivatalos szám, de a legtöbb szakértő szerint ez óriási alábecslése a valós számoknak.

 

Tömeges hamvasztások

Újdelhi, India nagyjából 20 millió főt számláló fővárosa a járvány eddig soha nem látott mértékű hullámától szenved. Nemrég mi is írtunk arról, hogy Indiában, és főként a fővárosban nemritkán ellátatlanul fulladnak meg koronavírusos betegek. Néhány nap leforgása alatt azonban még sokkal drámaibbá vált a helyzet. Jeffrey Gettleman, a New York Times tudósítója legutóbbi megrázó erejű riportjában azt írja, hogy a krematóriumok olyan sebességgel dolgoznak, mintha háború tört volna ki. A szabadtéri hamvasztókban éjjel-nappal égetik a járvány halálos áldozatait, sok helyen tömeges hamvasztásokat tartanak, egyszerre több tucat embert hamvasztanak el, éjjel pedig Újdelhi egyes területein vörösen izzik az ég.

Néhány nappal ezelőtt a pozitivitási ráta elérte a 36 százalékot, ami azt jelenti, hogy a koronavírusra tesztelt emberek jócskán több mint egyharmada beteg. Egy hónappal ezelőtt ez az arány még csak 3 százalék volt.

A fertőzések olyan gyorsan terjedtek, hogy a betegek a kórházakat teljesen elárasztották. A gyógyszer és az életmentő oxigén vészesen fogy, a koronavírusos betegek végeláthatatlan sorokban állnak és várják az ellátást a kórház kapujában vagy otthon. Újdelhi szinte szó szerint levegő után kapkod.

 

Kettős mutáns

Bár Újdelhit lezárták, a betegség továbbra is tombol, orvosok és vezető politikusok sokasága posztol a közösségi médiában Narendra Modi indiai miniszterelnöknek címzett segélykérő posztokat, amelyekben oxigénért, gyógyszerért könyörögnek.

Indiában nagyjából 1,4 milliárd ember él, az ország sűrűn lakott, és sok helyen európai szemmel nézve elképesztő mértékű a szegénység. Az, ami most történik az országban, nagyon különbözik attól, amit tavaly az első hullám ideje alatt átéltek. Akkor az ismeretlentől való félelem volt a meghatározó, ma viszont a szakemberek már jobban ismerik a betegséget.

A problémát Indiában is az új vírusváltozatok okozzák. A New York Times tudósítója azt írja, az Indiában terjedő változatot „kettős mutánsként” nevezték el, a kutatók még viszonylag keveset tudnak róla. Az már látszik, hogy a variáns tartalmaz egy olyan mutációt, amely fertőzőbbé teheti a vírust, és egy másikat is, amely részben ellenállóvá teheti az oltásokkal szemben. Több orvos is arról számolt be, hogy olyan betegekkel is találkoztak, akik két dózist kaptak az oltásból, és még így is súlyosan megbetegedtek. A lap által idézett epidemiológusok szerint a számok folyamatosan emelkedni fognak, és hamarosan országszerte akár a napi félmillió bejelentett új esetet is elérhetik, augusztusig pedig akár egymillió indiai halhat meg a koronavírustól.

India néhány héttel ezelőttig felszínen tudott maradni a járvány elleni küzdelemben. Az első hullám idején még megfelelő időben zártak, ami megakadályozta a katasztrófát, és a téli hónapokra az élet sok szempontból visszatért a normális kerékvágásba. Narendra Modi miniszterelnök a hívei között továbbra is népszerű, ám sokan hibáztatják amiatt, hogy az ország nem készült fel megfelelően a következő hullámra. Az indiaiakat ráadásul az oltási kampány lassú üteme is elégedetlenné teszi: mindössze 1,6 százalékuk kapta meg a teljes védettséget, annak ellenére, hogy India kétféle vakcinát is előállít.

Múlt péntekre virradóra csak Delhiben huszonöt ember halt meg Sir Ganga Ram kórházában, mert nem tudtak oxigént adni nekik – erről a BBC News számolt be. Egy oxigénszállító tanker végül még aznap reggel sikeresen megérkezett és ellátta a kórházat, röviddel azután, hogy újabb hatvan beteg került közvetlen életveszélybe ugyanebből az okból.

 

Oxigén nincs raktáron

A helyzet azonban nemcsak a fővárosban és környékén tragikus, India nyugati, északi és középső részén ugyanúgy küzdenek az oxigénhiánytól.

Az északi Uttar Pradesh államában néhány kórház „Oxigén nincs raktáron” feliratú táblákat függesztett ki, és az állam fővárosában a kórházak egy része azt kérte a betegektől, keressenek máshol elhelyezést. Delhiben a kisebb kórházak és az idősotthonok is ugyanezt teszik. Több városban kétségbeesetten sorakoznak az emberek az oxigéntöltő központok előtt.

Az oxigénellátás azért nagyon nehéz Indiában, mert a speciális tárolási körülményeket csak korlátozottan tudják biztosítani, hiszen a folyékony oxigént, amelyet a kórházakban alkalmaznak, -183 C fokon kell tartani. 

A Indian Medical Association (IMA) arra figyelmeztetett szerdán, hogy az oltásra várakozók tülekedése elősegítheti a vírus terjedését a dél-indiai Kerala államban, ahol a harmadik legmagasabb napi esetszámokat regisztrálták. Hétfőn négy idős ember esett össze a tűző napon, sorban állás közben az állami főváros, Tiruvananthapuram oltóközpontjában. Ide körülbelül kétezer ember regisztrált az interneten, és visszaigazolást is kapott. Oltóközpontként a város fedett stadionját használják. Az IMA azonban most azt kérte az állam kormányától, hogy zárja le a stadionokban és a közösségi termekben működő oltási központokat, és inkább klinikákban végezzék el az oltásokat.

A világ legnagyobb oltóanyaggyártója, a Serum Institute of India, amely helyben állítja elő az Oxford-AstraZeneca oltást, szerda délután jelentette be, hogy csökkenti az indiai államok számára az oltási dózisok árát, hozzájárulva ezzel is ahhoz, hogy az oltás könnyebben jusson el az emberekhez.

 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink