Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lesz miért szurkolni idén is

Létrehozva:

A koronavírusjárvány miatt számos sportesemény maradt el 2020-ban, de sportolóink így is sok szép sikert értek el. Reméljük, 2021-ben újra „megnyílik a sportvilág”, és rengeteg újabb magyar sportsikernek örülhetünk. 

Felsorolni is nehéz lenne, milyen sporteseményeken szoríthatunk ebben az évben a magyar versenyzőknek. Mi most mégis teszünk egy kísérletet, legalábbis a legfontosabbnak vélt világeseményeket nézve. Persze, a vírushelyzet átírhatja az eredeti terveket, hiszen – hogy mást ne mondjunk – a januárra tervezett olimpiai kvalifikációs taekwondo versenyt már biztosan csak májusban rendezik meg.

Sűrű évkezdet

Az évet férfi kézilabdázóink kezdik, akik január 13-átol Egyiptomban vesznek részt a világbajnokságon. Gyorskorcsolyázóinkra is komoly feladatok várnak az év első hónapjában, előbb a hollandiai Heerenveenben Eb-t, majd Lengyelországban, Gdanskban rövidpályás Eb-t rendeznek. 

Február 4-én női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező játszunk Szlovákia ellen, de ebben a hónapban rendezik a már hagyományos Bocskai István ökölvívó emlékversenyt is. Tán nem meglepő, de az év első felében számos olimpiai selejtező-versenyre utaznak a magyarok. A sort asztaliteniszezőink nyitják, akikre európai egyéni olimpiai kvalifikációs verseny, gyorskorcsolyázóinkra világbajnokság, férfi kosarasainkra Európa-bajnoki selejtezőtorna vár, míg legjobb sportlövőink olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon vehetnek rész.

A márciust a Puszanban rendezett asztalitenisz csapat-világbajnokság nyitja, de lesz súlyemelő Európa-bajnokság Moszkvában, fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság Torunban, rövidpályás-gyorskorcsolya világbajnokság Dordrechtben.

Az olimpiai selejtezők ebben a hónapban sem maradhatnak el. Ráadásul március 18. és 21. között az európai olimpiai kvalifikációs birkózóversenyt Budapesten, míg 19. és 21. között a női kézilabda olimpiai selejtezőtornát Győrben rendezik. Műkorcsolyázóinkra és jégtáncosainkra Stockholmban világbajnokság vár, de labdarúgóink is komoly menetelésbe kezdenek. Amellett, hogy a hónap utolsó hetében hazánkban rendezik az U21-es Európa-bajnokság csoportkörét, felnőtt válogatottunk hét nap alatt három vb-selejtezőt játszik, sorrendben Lengyelország, San Marino és Andorra ellen.

Az olimpia jegyében

Az áprilist női jégkorongosaink kezdik, méghozzá az A csoportos világbajnokságon, majd jön egy evezős Európa-bajnokság, egy budapesti tenisz Fed Kupa-döntő, a katowicei birkózó Európa-bajnokság, a bázeli torna Európa-bajnokság. Női kézilabdázóinkra világbajnoki selejtező mérkőzés, míg ökölvívóinkra európai olimpiai kvalifikációs torna vár.

A májusi olimpiai kvalifikációs versenyeken előbb Szófiában birkózóinknak, majd Ivreában szlalom kajak-kenusainknak, a hónap második felében Eszéken sportlövőinknek, Fukuokában pedig nyíltvízi úszóinknak kell bizonyítani.

A vizes sportágak legjobbjai ebben a hónapban ismét Budapestre érkeznek, hiszen nálunk rendezik a szinkronúszó, a műugró, az úszó és a nyíltvízi úszó Európa-bajnokságot is.

Ám ez mind semmi, hiszen májusban lesz még női kosárlabda Európa-bajnokság, karate Európa-bajnokság, aerobik világbajnokság, és pályaíjász Európa-bajnokság is, no és folytatódik a Magyarországon rendezendő U21-es foci Eb is.

Júniusban ökölvívóink, sportlövőink, karatésaink vesznek részt olimpiai kvalifikációs versenyen, kajak-kenusainkra, ritmikus gimnasztikázóinkra, vívóinkra, triatlonosainkra, asztaliteniszezőinkre Európa-bajnokság, cselgáncsozóinkra, öttusázóinkra, junior kézilabdázóinkra, és SUP-versenyzőinkre világbajnokság vár – ez utóbbit Balatonfüreden rendezik.

És ki ne tudná, férfi labdarúgó válogatottunk ebben a hónapban (és július elején)  vesz részt az Európa-bajnokságon, amelyen négy mérkőzésnek is Budapest ad otthont. Nemzeti csapatunk a Puskás Arénában fogadja Portugáliát és Francaiországot, míg Németország ellen Münchenben lépünk pályára. 

Tokió 2021

Júniushoz képest július eleje sétagalopp lesz, igaz, nem az öttusázóknak és a maratoni kajak-kenusoknak, akik Eb-n vesznek részt, és ebben a hónapban rendezik a hagyományos Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjat is.

Aztán 23-án aztán kezdődik a tokiói olimpia, amely augusztus 8-áig tart, remélhetőleg sok szép sikert tartogatva számunkra. A nyolcadik hónapban lesz még strandröplabda és röplabda Európa-bajnokság, megrendezzük a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, majd augusztus 24. és szeptember 5. között paralimpikonjaink utaznak Tokióba.

Az olimpia után szeptemberben ökölvívóink, kajak-kenusaink, fogathajtóink Európa- és világbajnokságra, asztaliteniszezőink, aerobikosaink Európa-bajnokságra utaznak, labdarúgóink pedig vb-selejtezőn lépnek pályára Anglia, Albánia és Andorra ellen.

Őszre is marad

Október a világbajnokságok hónapja lesz. Ekkor rendezik ugyanis maratoni kajak-kenuban, birkózásban, triatlonban, evezésben, tornában és ritmikus gimnasztikában is ezt a hatalmas seregszemlét, futballistáink pedig vb-selejtezőn Albánia és Anglia ellen is játszanak ismét. 

Az év utolsó előtti hónapjában női ökölvívóink mennek vb-re, és a San Marino illetve a Lengyelország elleni labdarúgó mérkőzések után az is eldől, hogy labdarúgóink 1986 után kijutnak-e újra a világbajnokságra.

Decemberben már kisebb lesz a „forgalom” a sportvilágban, de azért nem maradunk izgalmak nélkül: női kézilabda-világbajnokságon, Téli Universiadén, és rövidpályás úszó-világbajnokságon vehetnek részt a magyar sportolók.

Mint láthatjuk, jelenlegi állás szerint lesz miért szurkolni versenyzőinknek, és biztosan van még olyan világverseny, ami nem is fért bele összeállításunkba. Reméljük, minden versenyt megrendeznek, sőt, a legtöbbet majd nézők előtt, miként abban is reménykedünk, hogy az előttünk álló évben ismét világraszóló magyar sikerekről számolhatunk majd be.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink