Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Lassan elfelejthetik az autósok a fővárosi dunai rakpartokat

Létrehozva:

Emellett Bálna melletti partszakaszra költöztetné a szállodahajókat a főváros.

„A hasonló fekvésű városok többségében a vízpart a nyüzsgő közösségi élet színtere, és Budapesten is meg kell történnie a változásnak, hogy az emberek visszakaphassák a rakpartot. A város régi adóssága, hogy a rakpartok hasznosítása egyoldalú:

a jelentős gépjárműforgalom és a turistahajók, szállodahajók horgonyzása lehetetlenné teszi,

hogy a városlakók számára a rakpart közösségi célokra használható legyen, ezen kíván változtatni Budapest vezetése” – erről tett bejelentést Karácsony Gergely főpolgármester a mai Budapest Restart beszélgetésen, amely az Indítsuk újra a turizmust Budapesten! címet viselte.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye emlékeztet:

  • a hétvégékére már kitiltották a járműveket a gyalogosok  a pesti alsórakpartról;
  • a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon pedig július 25-től 3 héten át hétköznap is tilos lesz az autóforgalom.

Az autók mellett a belváros kellős közepén horgonyzó szállodahajók és a hozzájuk kapcsolódó buszforgalom is elválasztja a budapestieket a Dunától, ezért a főpolgármester a BFTK a BFVK bevonásával egyeztetéseket kezdeményez a Magyar Turisztikai Ügynökséggel annak érdekében, hogy

a turistahajók kikötésére elsődlegesen a pesti oldalon a Bálna előtti partszakaszon,

a budai oldalon szükség szerint kijelölésre kerülő helyen legyen lehetőség, ezzel megszűnne a turistahajók Szabadság-híd és a Margit-híd közötti, egyéb helyen való kikötése, illetve a szálloda- és rendezvényhajók tartós parkolásának lehetősége.

A főpolgármester elmondta, a turistahajók a város turizmusának fontos szereplői, ezért a létesítendő új kikötők a belváros közelében, megfelelő közlekedési kapcsolatokkal rendelkező területén kapnának helyet. (PH)

Legnépszerűbb cikkeink