Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A nagy sörös cégeknek keresztbe tevő Kósa Lajos-terv még egy lépést haladt előre

Létrehozva:

Emellett, ha megszavazzák a törvényt, ezután nem kell bejelenteni szerencsejáték-felügyeletnek, ha egy iskolában tombolát sorsolnak. A törvényalkotási bizottság a parlamentben befogadta Kósa Lajos javaslatát.

Sem a sör, sem az üdítő vagy az ásványvíz értékesítésére nem köthetnének kizárólagos szerződést a nagy gyártók a forgalmazókkal – az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön elfogadta Kósa Lajos (Fidesz) ezt kezdeményező javaslatát.

Az előterjesztő a testület előtt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz benyújtott módosítását azzal indokolta:  célja a magyarországi italnagykereskedelmen oligopol helyzetének megváltoztatása úgy, hogy a hazai gyártók is hozzáférjenek a piachoz.

Míg más országokban – köztük Németországban, Csehországban vagy Ausztriában – a helyi kis gyártók a piac 15-20 százalékából részesednek, addig Magyarországon csupán 3,6 százalékából. Kósa Lajos elmondta: ez annak a gyakorlatnak a következménye, hogy

a nagy gyártók a forgalmazási szerződéseikben megtiltják az értékesítőknek, hogy mások termékét is árusítsák.

Szerinte ez a fogyasztók számára is hátrányos, hiszen emiatt van, hogy például egy nagy fesztiválon csupán egyetlen gyártó termékét ihatják. Mindez versenykorlátozó – fejtette ki.

Arató Gergely (DK) kijelentette: attól, hogy egy sörgyár külföldi tulajdonú, még hazai gyártó, hiszen Magyarországon van, magyarokat alkalmaz és adót is itt fizet.

„Ne tegyünk már úgy, mint ha csak a Csíki Sör lenne a hazai gyártó” – mondta.

Kósa Lajos erre úgy felelt: egyelőre

a Csíki Sör román gyártó

és itt csak forgalmaz. A javaslat pedig nem diszkriminál származási hely alapján, csupán az oligopóliumok letörését javasolja.

Ugyanebben a törvényben:

  • könnyítik a látás- vagy hallássérült nézők tévézését;
  • kizárják,  hogy államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy helyettes államtitkár miniszteri biztos lehessen.
  • tesznek 40százalékos os adót a katások  3 millió forintot meghaladó jövedelmére;
  • csökkentik az állam jövedelmét a végrehajtásokból;
  • átadják a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-t, a Soproni Egyetemért Alapítványnak;
  • valamint

eltörlik el a bölcsődék, óvodák, iskolák bejelentési kötelezettségét a szerencsejáték-felügyeletnek, ha tombolát sorsolnak.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink