Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Több helyen is szigorítják az idősek boltba járását

Létrehozva:

Számos vidéki városban még rövidebb idősávban mehetnek boltba és piacra a 65 év felettiek, és van ahol csak védőmaszkban lehet belépni az üzletekbe.

Csütörtöktől a nyíregyházi piacokat az idősek csak 10 és 12 óra között látogathatják – közölte a város önkormányzata. Szolnokon a bevásárlási idősáv szűkítése keddtől lép életbe: a veszélyhelyzet végéig reggel 8 és 10 óra között látogathatják a piacokat a 65 évnél idősebbek. A szabályozás betartását szigorúan ellenőrzik a bejáratoknál, és az MTI értesülései szerint a rendőrök drónokkal figyelik majd, hogy betartják-e a korlátozásokat. Gyulán és Békéscsabán határozatlan ideig szintén módosították a helyi piacok működését: Békéscsabán 9 és fél 11, Gyulán pedig 9 és 10 óra között látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat. A kaposvári nagypiacon szintén csak 9 és 11 óra között vásárolhatnak a 65 év felettiek.

A maszkviselést is egyre több városban teszik kötelezővé: Kiskőrösön szerdától csak azokat a vásárlókat engedik be az üzlethelyiségekbe, akik védőmaszkot viselnek. Közleményben szólította fel Domonyi László polgármester a boltosokat, hogy április 15-étől tegyék kötelezővé a védőmaszk használatát. Azt is kérte, hogy az üzletek méretének figyelembevételével határozzák meg a helyiségben tartózkodók maximális létszámát, és hogy lehetőleg 10 négyzetméterenként egy vevővel számoljanak. Siófokon keddtől az utcán csak ajánlott, de az üzletekbe, hivatalokba lépéskor ugyanakkor továbbra is kötelező, az erről szóló helyi rendelet továbbra is hatályban van. A hajóállomás és környéke azonban ismét megnyílt, és az átmenetileg bezárt üzletek is kinyithattak.

A kormány a március 27-én elrendelt kijárási korlátozások keretén belül szűkítette le, hogy milyen idősávban látogathatják idősebbek az üzleteket: ennek értelmében az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között. A húsvétkor megjelent kormányrendelet hatalmazta fel a polgármestereket plusz jogkörökkel: ez alapján rendelkezhetnek a piacok nyitvatartásáról és hogy mikor látogathatják ezeket a 65 év felettiek.

Legnépszerűbb cikkeink