Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ne higgye el, ha azzal hívják fel, hogy egy nyereményjáték győztese!

Létrehozva:

A rendőrség figyelmfelhívása szerint még véletlenül se higgye el, ha azzal hívják fel, hogy egy nyereményjáték győztese.

Egy 64 éves pápai lakost hívott fel a napokban egy ismeretlen férfi, és gratulált neki, merthogy kisorsolták egy nyereményjáték győzteseként. A hívó azt mondta, több mint 1 millió forint a nyeremény – írja a police.hu. Az ismeretlen hívó azt állítótta, hogy a nyereményhez úgy lehet hozzájutni, ha telepít a laptopjára egy AnyDesk nevű programot. A hívó azt mondta, hogy ennek a programnak a telepítésével tudják jóváírni a nyereményt, vagyis az 1 millió forintot.

Hatalmas átverés a nyereményjáték, így lopták meg az idős sértettet

A program telepítésében segített a telefonáló,  lépésről lépésre mondta mit kell csinálni. Majd ennek végeztével elkérte a kapott azonosító számot, és felszólította a sértettet, hogy lépjen be webbankjába. Miután a 64 éves pápai lakos ezt megtette, a csaló a távoli hozzáférést biztosító programmal hozzájutott a sértett valamennyi pénzintézeti azonosítójához. Összesen 15 millió forintot utalt el a sértett számlájáról jogosulatlanul.

A rendőrség azt kéri, hogy ha felhívják, hogy nyert tegye le a telefont!

Ha nem vett részt nyereményjátékban, fogadja kétkedéssel, hogy bármilyen összeghez jutott volna! A legkisebb gyanú esetén is szakítsa meg a beszélgetést! Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára! A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy áldozattá vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjának, és tegyen feljelentést a rendőrségen! Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

A fiatalokat is simán átverik a csalók

Egy 23 éves győri fiatalembertől az online térben csalt ki egy ismeretlen nő 272 ezer forintot, hogy románcuk beteljesedhessen. Egy internetes közösségi oldalon ismerkedett meg a későbbi sértett egy ismeretlen nővel január első hetében. Az online kapcsolatot telefonbeszélgetések követték, majd találkozót beszéltek meg. A hölgy a randevúért nyolcezer forint átutalását kérte egy számlaszámra, amelynek a férfi eleget is tett. Később az útiköltségére ismét nyolcezer forintot utalt a fiatalember, de a találka mégsem jött létre, mivel a nő azt állította, a pénz nem érkezett meg. Ezután a nő – különböző okokra hivatkozva – több alkalommal már nagyobb összegeket kért, amelyeket a fiatalember gyanútlanul átutalt a megadott bankszámlára. Miután a sértett pénze elfogyott, a csalárd partner minden elérhetőségét letiltotta áldozata elől, aki ezt követően feljelentést tett.

(Képünk illusztráció / Fotó: Liz West/Flickr)

Legnépszerűbb cikkeink