Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ezreket csaptak be hamis vakcinákkal Indiában

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Sam Panthaky

Hamis oltásokkal több millió forintnyi összeget zsebeltek be egészségügyi dolgozók Indiában. Az áldozatok sóoldatot kaptak, ami ugyan nem árt, de természetesen teljesen hatástalan a koronavírussal szemben.

Pénzt kértek az ingyenes oltásért, és a koronavírus-vakcina helyett sós vizet fecskendeztek az emberekbe egészségügyi dolgozók Indiában. A hatóságok eddig 14 elkövetőt fogtak el, akik legalább 12 hamis oltási kampányt hajtottak végre. Rengeteg gyanútlan embert csaptak be: 2500 indiai kapott sós vizet Mumbai pénzügyi központjában. A rendőrség csalás és emberölési kísérlet megalapozott gyanújával indított eljárást – írta a CNN.

A hamis oltásokkal május végén és június elején csapták be az indiaiakat az ország nyugati felén fekvő Maharashtra államban. Az akcióban a szervezők pénzt kértek a gyanútlan emberektől, és mintegy 28 000 dollárt (8 millió forintot) zsebeltek be. A hatóságok azt követően kezdtek nyomozni, hogy az átverés áldozatai közül néhányan gyanút fogtak és bejelentést tettek a rendőrségen. Az egyik érintett a CNN–nek azt mondta, szerencsére nem lett baja az oltástól. Hozzátette, hogy azért kezdett kételkedni, mert a csalók készpénzt kértek az oltásért. 

A Bombay-i Legfelsőbb Bíróság az állami és a helyi hatóságokat is intézkedésre szólította fel, hogy az „ártatlan személyeket a jövőben ne téveszthessék meg”. A rendőrség a bűntett részleteiről közölte, hogy a csaló egészségügyi dolgozók főként kórházak oltópontjain adták be a hamis vakcinákat. Hozzátették azt is, hogy a jövőben újabb letartóztatási hullámra kell számítani az ügyben.

Indiát április és június között terítette le a koronavírus második hulláma, amely milliókat fertőzött meg és országszerte több tízezer ember életét követelte. A májusi csúcsot egy nagyobb esetszám-csökkenés követte, enyhítve az egészségügyi rendszert terhelő nyomást. Ez tette lehetővé az indiai kormány számára, hogy erősítsék az oltási programot. Narendra Modi miniszterelnök júniusban be is jelentette, hogy központosítják az oltási kampányt, amelyben az oltások jelentős részét ingyen eljuttatják az államoknak. Nem sokkal később India rekordot döntött: 8 millió embert oltottak be egyetlen nap alatt. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig több mint 62 millió ember – az lakosság mintegy 4,5 százaléka – kapta meg mindkét oltását az ázsiai országban. 

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink