Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Novák Katalin megszólalt a pedofilügyről

Létrehozva:

„Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – közölte Novák Katalin a bicskei pedofil-ügy egyik elítéltjének adott köztársaságfi elnöki kegyelemről.

„Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – nyilatkozta Novák Katalin a nagy felháborodás övezte kegyelmi döntéséről. A köztársasági elnök hangsúlyozta: az egyik leggusztustalanabb és legsúlyosabb bűncselekménynek tartja a pedofíliát. A köztársasági elnök a Sándor-palotában, egy más témában, az örmény államfővel tartott sajtótájékoztatóján válaszolt az ATV kérdésére.

Mint arról öt napja beszámoltunk: Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak. A köztársasági elnök most először szólalt meg az ügyben.

Novák Katalin: „Együttérzek a pedofília minden áldozatával”

Novák arra kérdésre, hogy megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején.

Mint mondta, van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is – közölte.

Hangsúlyozta: az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz. Minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

„Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is” – szögezte le.

Az ítélet szerint a kegyelem kedvezményézettje fedezte a pedofil exigazgatót

Ahogy a 444 cikke megírta, az egykori igazgatóhelyettes akit az elnöki hivatal a kegyelemre méltónak ítélt, megegyezik azzal a személlyel

  • akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált,
  • aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki.”
  • aki ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel,
  • és akit mindezért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek első és másodfokon is.

(Kiemelt képünk: Veresné Novák Katalin Éva magyar politikus, jogász, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 2017 novemberétől a Fidesz alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart 2021. augusztus 24-én. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink