Connect with us
Nemzeti konzultáció

Magyarország

A maffia miatt változtattak a diákhitel-szabályozáson

Létrehozva:

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Feljelentés történt és nyomozás indult.

„A Diákhitel Zrt. kedvező hiteleket vezetett be a tandíjra, de még az időszak megélhetési költségeire is. Ám egy szervezett bűnözői kör olyan gyorsan ráúszott az előzetes hitelbírálat nélküli lehetőségre, hogy a programot pillanatok alatt be kellett zárni, át kellett írni” – írja a Telex.

A Diákhitel Központ Zrt. kétfajta hitelkonstrukciót biztosított a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára: a kötött felhasználású kölcsönt, ebben az esetben a kölcsön egyből a tanintézet számlájára került, és a szabad felhasználású hitelt. Ehhez a tanulók juthattak hozzá.

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Magyar Péter a Telexnek elmondta, a módosítások értelmében a képzési hitel továbbra is kamatmentesen elérhető a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára, ugyanakkor  a hitel a jövőben kizárólag a képzési költségek megfizetésére (tandíjra) használható fel, és ezt a hitelt nem a diák kapja meg, hanem azt közvetlenül az intézmény részére folyósítja a Diákhitel Központ – írja a cikk.

A Telexnek ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak: „a maffia ráúszott a lehetőségre, és fővárosi ügyvédek, valamint borsodi „tanulók” tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a diákhiteleket”.

Magyar Péter szerint „a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.”

A lap információi alapján a gyanús esetek vélhetően szervezettek voltak, és a hálózat azt használta ki, hogy bárki beiratkozhatott és kaphatott 1,2 millió forintnyi hitelt, akinek: a kora megfelelő volt, magyar állampolgársággal rendelkezett.

Az eset észlelését követően az ügyben a feljelentés megtörtént és nyomozás indult. Magyar Péter azt nyilatkozta, hogy a pénzügyi/gazdasági lépéseken túl a társaság további jogi és felügyeleti jellegű lépéseket is tett – közölte a Telex.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink