Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az elmúlt évtizedek legnagyobb maffiapere kezdődött a hétvégén Olaszországban

Létrehozva:

Fotó: Gianluca Chininea / AFP

A bíróság első körben 70 olyan, egyebek mellett gyilkossági kísérlet és zsarolás miatt vád alá helyezett ember talált bűnösnek, akik a ‘Ndrangheta nevű maffiacsoporthoz tartoztak.

A következő két évben 355 maffiózó és korrupcióval vádolt tisztviselő áll bíróság elé az ország leggazdagabb és legerősebb szervezett bűnözői csoportjában való részvétele miatt A dél-olaszországi Calabriában (ez régió az olasz „csizma orrra”)  A perben több száz ügyvéd és majdnem ezer tanú is részt vesz – írja a BBC nyomán a 24.hu. 

A szombati perek zárt ajtók mögött zajlottak Lamezia Terme városában, ahol egy speciális tárgyalóteremet alakítottak ki az eljárás számára. A bírák az elítéltek közül hatnak kiszabták az ügyészek által kért maximális 20 éves börtönbüntetést, és további 21 vádlottat felmentettek. A ‘Ndrangheta valójában egy kiterjedt bűnözői hálózat, amely mintegy 150 családból áll. A mostani per közülük csupán egyet vett célba: a Mancuso családot. A hosszú vádiratban egy sor gyilkosságot, gyilkossági kísérletet, zsarolást, kölcsönügyletet, hivatali visszaélést, kábítószerügyet egyesítettek. A főnök a gyanú szerint a Nagybácsi néven emlegetett 67 éves Luigi Mancuso , és a 68 éves Giancarlo Pittelli volt szenátor volt. Pittelliről az ügyészek azt állítják, hogy ő volt a család fehérgalléros intézője. Ők ketten egy későbbi időpontban állnak majd bíróság elé. A vádat Nicola Gratteri, Olaszország egyik legelismertebb maffiaellenes főügyésze képviseli. Gratteriről a BBC kiemeli, hogy évtizedeket töltött az olasz bűnbandák elleni küzdelemben, és ennek következtében több mint 30 éve rendőri védelem alatt él.

A ‘Ndrangheta azután lett befolyásos hálózat, hogy a 1980-as évek végén megtartott maffiaperek jelentősen meggyengítették a szicíliai Cosa Nostra családjait. Az elmúlt évtizedekben számos illegális ágazatból hasítottak ki jelentős részt, de legfontosabb bevételi forrásuk a kokainkereskedelem. Becslések szerint az európai kokainkereskedelem 88 százalékát ők ellenőrzik.

Legnépszerűbb cikkeink