Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Úszó-Eb: három arany, egy ezüst, egy bronz és egy világcsúcs

Létrehozva:

Szabó Szebasztián | Fotó: Kempinaire Stéphane / KMSP via AFP)

Magyar szempontból bronzéremmel zárult a kontinenstorna.

Kós Hubert révén egy bronzérmet nyert a magyar küldöttség a kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, így öt dobogós helyezéssel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt.

A 18 éves versenyző 400 méter vegyesen eddigi egyéni legjobbját (4:09.24) a fináléban több mint hat másodperccel megjavítva, 4:03.16 perces idővel csapott a célba.

Késely Ajna 400 méter gyorson volt érdekelt. A tokiói olimpiát követően edzőt váltó, már Bernek Péter irányításával készülő versenyző 4:01.82 perces idővel csapott célba, ami nem sokkal marad el 2019-ben elért egyéni legjobbjától (4:00.04). Késely az utolsó hosszakon nagy csatát vívott a dobogóért Isabel Marie Goséval, a német azonban valamivel jobban bírta a hajrát.

A mindössze 15 esztendős Pádár Nikoletta 200 méter gyorson, akárcsak az előfutamban és az elődöntőben, a fináléban is egyéni csúcsot úszott, még közel egy másodpercet tudott faragni eddigi legjobbján, így az ötödik lett.

Németh Nándor a 100 méter gyors döntőjében a rajt előtt bemozdult, ezért kizárták, míg utolsó magyarként Betlehem Dávid 800 méter gyorson egyéni csúccsal hetedik lett.

A zárónapon a fehérorosz Ilja Szimanovics világcsúccsal nyert férfi 50 méter mellen, a 27 éves versenyző – akárcsak Szabó Szebasztián szombaton 50 méter pillangón – 25.25 másodperccel beállította minden idők legjobb eredményét, amely eddig egyedüliként a dél-afrikai Cameron van der Burgh nevéhez fűződött még 2009-ből.

Mindez azt is jelentette, hogy a kontinensviadal „legértékesebb” úszásáért járó 25 ezer eurós bónuszon a győriek versenyzője és Szimanovics osztozott.

A magyarok öt éremmel zárták a viadal: Kós Hubert bronza mellett Szabó Szebasztián szerdán 100 méter pillangón, csütörtökön 50 méter gyorson, szombaton pedig 50 méter pillangón diadalmaskodott – utóbbi számban világcsúccsal –, míg Milák Kristóf pénteken volt második 200 méter pillangón.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink