Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Birkózó-Eb: öt érem az elvárás

Létrehozva:

Muszukajev Iszmail (kék) az argentin Agustin Alejandro Destribats ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 6-án. A magyar birkózó győzött és bejutott a negyeddöntőbe. | Fotó: MTI / Illyés Tibor

Legalább öt érem megszerzését tűzte ki célul a Magyar Birkózó Szövetség a hétfőn kezdődő budapesti birkózó Európa-bajnokságon szereplő hazai csapat számára.

Bácsi Péter, az Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója kifejezetten optimista hangulatban várja a kontinensviadalt, amelyen az orosz-ukrán háború miatt az orosz és a fehérorosz csapat nem vesz részt, az ukránoktól pedig csak a már hetek óta Magyarországon készülő női együttes szerepel.

„Akkor lennék elégedett, ha mind a három szakágban tudnánk érmeket szerezni. Azt gondolom, hogy kötöttfogásban van a legtöbb esélyünk, de már az Eb első napján is komoly lehetőségeink lesznek, hiszen két nagyon komoly versenyzőnk lép szőnyegre” – mondta a sportolóként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakmai igazgató utalva arra, hogy már hétfőn bemutatkozik a szabadfogású csapat két honosított klasszisa, a már magyar színekben vb-harmadik és olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg), illetve a nemrég érkezett, 2018-as Eb-győztes Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg). 

Bácsi elmondta, hogy a sportágban nagyhatalomnak számító országok hiányzása miatt a hazai birkózók esélyei egyértelműen nőnek, a célkitűzések azonban nem változnak ettől, mert akkor is érmeket várnának a magyaroktól, ha teljes lenne a mezőny.

„Én azt gondolom, hogy ha kötött- és szabadfogásban két-két érmet szerzünk és a nőknél egyet, akkor az összességében egy jó teljesítmény lesz. Ennél több is benne van a csapatban, de abban nagyon bízom, hogy kevesebb nem lesz. Az ötöt talán mondhatom egy minimum elvárásnak, egy reális elvárásnak.”

A küzdelmek hétfőn fél tizenkettőkor a BOK Csarnokban öt szabadfogású súlycsoport versenyeivel kezdődnek. Mivel minden kategória küzdelmei kétnaposak, az első éremosztás kedden este lesz, hétfőn elődöntőkkel zárul a program. A selejtezők, illetve a vigaszági meccsek egészen szombatig rendre ebben az időpontban kezdődnek, a nyitónapon az elődöntőkre este hatkor, a következő versenynapokon pedig háromnegyed ötkor kerül sor. Az éremcsatározások keddtől szombatig 18 órakor lesznek, vasárnap meccsek 15, a helyosztók 17 órakor kezdődnek.

 

A magyar Eb-csapat

Nők, 50 kg: Szekér Szimonetta, 53 kg: Dénes Mercédesz, 55 kg: Bognár Erika, 59 kg: Dollák Tamara, 62 kg: Szabó Nikolett, 68 kg: Szabados Noémi, 72 kg: Elekes Emese, 76 kg: Nagy Bernadett.

Férfi kötöttfogás, 60 kg: Torba Erik, 63 kg: Kecskeméti Krisztián, 67 kg: Váncza István, 72 kg: Fritsch Róbert, 77 kg: Lévai Zoltán, 82 kg: Lévai Tamás, 87 kg: Szilvássy Erik, 97 kg: Érsek Róbert, 130 kg: Vitek Dáriusz.

Férfi szabadfogás, 61 kg: Halidov Gamzatgadzsi, 65 kg: Muszukajev Iszmail, 70 kg: Antal Dániel, 74 kg: Kuramagomedov Murad, 79 kg: Vida Csaba, 86 kg: Püspöki Patrik, 97 kg: Vlagyiszlav Bajcajev, 125 kg: Ligeti Dániel.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink