Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Fidesz-szavazó tényleg fél a nemváltó óvodásoktól

Létrehozva:

A Békement résztvevői Budapesten, 2022. március 15-én. | Fotó: Karancsi Rudolf

Az emberek  az egészségügy helyzetét tekintik ma Magyarországon a legsúlyosabb gondnak – derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készítettek, és amelyben egytől ötig kellett értékelni a témákat.

A felmérés egyik részében a válaszadóknak spontán kellett felsorolniuk azt a három problémát, amit a legégetőbbnek gondolnak, így alakult ki a következő sorrend:

az egészségügyet 45 százalék említette magától, azt követte az infláció, illetve a magas árak (38 százalék), majd az életszínvonal és a megélhetés (35 százalék). Változott viszont a sorrend, amikor a megkérdezetteknek választaniuk kellett előre meghatározott témákból

A Fidesz-szavazókat a bevándorlás (4,4 pont) és a  „genderlobbi” (4 pont) is sokkal jobban aggasztja, mint az infláció, a korrupció és az egészségügy (ezekre egyaránt 3,6 pontot adtak).

A közös ellenzéki listára szavazók a legsúlyosabb problémákat az egészségüggyel és a korrupcióval (4,7 pont) kapcsolatban látják, de szorosan követi azokat az infláció (4,6 pont) és némileg lemaradva az alacsony bér- és nyugdíjszínvonal is (4,4 pont).

A különböző iskolai végzettséggel rendelkezők összességében nem sok különbség figyelhető meg a kutatás szerint, két témában azonban szignifikáns az eltérés: a bevándorlás, illetve a „genderlobbi” – vagyis a kormány által sulykolt témák a legkevésbé iskolázott réteg számára jelennek meg a leginkább valós problémaként. 

A lakóhely is befolyásolja a vélemények alkulását. A községekben a fő problémát az egészségügy helyzetében látják (4 pont), a legkevésbé a „genderlobbi” aggasztja az ott lakókat (3,1 pont), de a vidéki városokban sem zavarja az embereket, viszont ott az egészségügy osztozik a vezető helyen a korrupcióval és az inflációval (4,2 pont). 

Budapesten még az átlagnál is rosszabbnak látják az egészségügy helyzetét (4,3 pont), a fővárosban viszont nem a „genderlobbi” (3,3 pont), hanem a bevándorlás kapta a legkisebb pontszámot (3,1). 

Életkor alapján is jelentős különbségek vannak. Az alacsony bérek és nyugdíjak viszont a fiatalokat aggasztják jobban: náluk az ötfokozatú skálán 4,1 pont az átlag, míg a 60 évesnél idősebbek 3,8 pontot adtak.

24.hu / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink