Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Fej fej mellett a kormány és az ellenzék

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Kemény vasárnap elé néz a magyar politika, hiszen kevesebb mint egy héttel az országgyűlési választások előtt fej-fej mellett halad az ellenzék és a kormányoldal, legalábbis a Závecz Research legfrissebb, a 24.hu megbízásából készített közvélemény-kutatása alapján.

A Závecz Research felmérése alapján a Fidesz előnye mindössze három százalékpont, ami éppen a hibahatáron mozog. A jelenlegi kormányzó erőket a megkérdezettek 45 százaléka látná szívesen továbbra is az ország élén, míg 42 százalék az ellenzékre bízná a vezetést, 13 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

Érdekes, hogy a férfiak többsége (46-43) kormányváltást szeretne, míg a nők inkább a Fideszt támogatnák szavazatukkal, méghozzá a teljes megkérdezetti körnél jóval nagyobb arányban (46-38). A fiatalok, illetve a 18 és 39 év közötti korosztály inkább a kormányváltás mellett áll (46-43), míg a 40 fölöttiek szívesebben hagynák a helyén továbbra is a jelenlegi kormányt, ez a 40 és 59 év közöttiek esetében látszik a legmarkánsabban, 49 százalékuk szerint jó úgy, ahogy most is van.

A választópolgárok iskolázottsága alapján vizsgált népszerűségi mutatók szerint az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél 45-45 százalék a kormányt megtartani, illetve leváltani akarók aránya, a középfokú végzettségűeknél pedig jelentősen vezet a Fidesz (49-38). Az egyetemi vagy főiskolai végzettségű választók körében egy kicsit jobban áll az ellenzék (43-41), viszont itt a bizonytalanok aránya igen magas, megközelíti a 17 százalékot.

A főváros-vidék összehasonlításban a helyzet a szokásos: a budapesti választópolgárok 51-37 arányban a kormányváltást szorgalmazzák, a vidéki városokban viszont 46-41, míg a községekben, falvakban 48-38 arányban a jelenlegi kormányzó erők vezetnek.

Ugyanakkor a Telexen megjelent a Závecz Research egy kisebb mintán végzett telefonos közvélemény-kutatásának eredménye is, eszerint szintén hibahatáron belüli az eredmény, de két százalékponttal a jelenlegi kormányt támogatók vannak többen (44-42).

Ennek a felmérésnek érdekessége, hogy a választások előtt egy héttel magukat párt nélkülinek valló szavazók között a kormányt támogatók és a leváltását kívánók aránya 26-26 százalék. 

A Závecz ezen közvélemény-kutatása egyébként hatalmas érdeklődést jósol a vasárnapi választásokra, szerintük akár a 80 százalék körüli részvétel is elképzelhető.

24.hu / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink