Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

EU-csúcs: zárulnak a kiskapuk

Létrehozva:

VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ÉS ALEKSZANDR LUKASENKO FEHÉROROSZ ÁLLAMFŐ KÖZÖS HADGYAKORLATI MEGFIGYELÉSEN 2022. FEBRUÁR 19-ÉN | FOTÓ: EYEPRESS VIA AFP

Az Oroszország és Fehéroroszország ellen irányuló szankciók megkerülését lehetővé tevő kiskapuk bezárását sürgették az Európai Unió tagországainak vezetői péntek hajnalban, a kétnapos EU-csúcs első munkanapjának az ukrajnai háborúval foglalkozó vitájuk zárásaként. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videón jelentkezett be a tanácskozásra, ahol megköszönte az EU eddigi támogatását, majd kifejtette, hogy az EU késik az újabb szankciók kivetésével Moszkva, és különösen az orosz energiaszektorral szemben, amely „Vlagyimir Putyin orosz elnök hadigépezetét táplálja”.

Az EU céljai között szerepel az orosz gázbehozatal csökkentése a háború finanszírozásának megszüntetésére – közölte sajtótájékoztatóján Alexander De Croo belga miniszterelnök. Mark Rutte holland kormányfő a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, hogy „az orosz energiaimport tilalmát minden tagállam támogatná, azonban ez rövidtávon nem kivitelezhető”. Elmondása szerint a tagállami vezetők tárgyaltak esetleges új szankciók bevezetéséről, csütörtök este azonban nem körvonalazták a további büntetőintézkedéseket. „Az alapszabály az, hogy a szankcióknak sokkal nagyobb hatással kell lenniük az orosz oldalra, mint az európaira. Nem háborúzunk magunkkal szemben” – fogalmazta meg az EU álláspontját Alexander De Croo.

Mark Rutte kifejtette, hogy az energiabojkott bevezetése előtt az európai energiaimport diverzifikálására lenne szükség, azonban ez időt vesz igénybe. Mint mondta, hetekbe, akár hónapokba telhet, mire Németország és egyes kelet-európai országok más olajszállítókkal köthetnek szerződéseket, a földgáz esetében pedig ez még tovább tartana.

Az európai vezetők másfél órás vitát folytattak Joe Biden amerikai elnökkel, közölte egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő. A megbeszélésen az uniós vezetők ragaszkodtak ahhoz, hogy Washingtonnak és az EU-nak össze kell hangolnia a megszorító intézkedéseiket, különösen az azok megkerülésére irányuló kísérletek meghiúsítását.

Az uniós tagállamok vezetői a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kívánják vonni az ukrajnai invázió felelőseit és bűntársaikat. Továbbá megerősítették az ukrán kormánynak nyújtandó támogatásukat az azonnali szükségleteinek kielégítéséhez, valamint a háború végeztével a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez. Felszólították az Európai Bizottságot, hogy továbbra is nyújtson technikai segítséget Ukrajna számára a szükséges demokratikus reformok végrehajtásához. Az uniós finanszírozás minél előbbi mozgósításának megvalósításához kérték a bizottságot, hogy a lehető leghamarabb fejezze be a menekülteket befogadó tagállamok támogatásával kapcsolatos javaslat kidolgozását.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink