Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A fiataloknál Donáth Anna, az idősebbekeknél Dobrev Klára a kedvenc

Létrehozva:

A Závecz legújabb felmérése szerint a 18-39 év közöttiek ellenzéki sztárja Donáth Anna, a 60 év felettieké pedig Dobrev Klára. Gyurcsány Ferenc és Gelencsér Ferenc Momentum-elnök is javított népszerűségén.

A Závecz Research Telex számára készített, új felmérése szerint fej-fej mellett két nő, Dobrev Klára és Donáth Anna vezetik az ellenzéki politikusok népszerűségi listáját. A legismertebb ellenzéki vezetők népszerűségéről készült listát összességében holtversenyben vezeti a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Az utolsó helyeket eközben a jobbikos Gyöngyösi Márton, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter foglalják el.

A február 28. és március 8. között készített felmérésben a válaszadóknak 1-től 5-ig kellett értékelni 13 ellenzéki közszereplőt az alapján hogy ellenszenves (1) vagy rokonszenves (5). A kapott válaszokat az intézet munkatársai egy százas skálára vetítették rá. Závecz Tibor a Telexnek azt mondta, nagyjából 4-5 százalékpont különbségtől érdemes figyelni az adatokat.

Az összességében is elmondható, hogy őszhöz képest az összes ellenzéki politikus népszerűbb lett valamivel, ez alól az egyetlen kivétel a 2022-es miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter.

Feltűnő ugyanakkor, hogy a legutóbbi felmérés adataiban két olyan politikus is jól szerepelt, akik kritikát fogalmaztak meg az ellenzék teljesítményével, illetve akár még finanszírozásával kapcsolatban is: az első helyen álló Donáth Anna és a 37 százalékos népszerűséggel a harmadik helyen álló Ungár Péter is ilyen politikai szereplők.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy a kormánypártiak számára ki a legszimpatikusabb ellenzéki szereplő. Nem meglepő adat, hogy közöttük első helyen Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke végzett, aki a Fidesz-szavazók 23 százaléka számára szimpatikus, míg a második Kunhalmi Ágnes lett 19 százalékkal. Kiugróan népszerű ellenzéki politikus azonban nincs a fideszesek körében. Meglepő lehet azonban, hogy a legtöbb Mi Hazánk-szavazó által legszimpatikusabbnak jelölt baloldali politikus pedig Tordai Bence lett, 48 százalékkal, őt szorosan követi az ugyancsak párbeszédes Komjáthi Imre MSZP-társelnök (42%), valamint az ugyancsak párbeszédes Szabó Rebeka (41%).

Az is jellemző, hogy a fiatalok körében a rangsort Donáth Anna vezeti nagyon magasan, míg a 60 év felettiek körébne Dobrev Klára vezető helye tűnik megkérdőjelezhetetlennek.

(Kiemelt kép: Donáth Anna. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink