Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ismét Donáth Anna a Momentum elnöke

Létrehozva:

A 36 éves Donáth Anna továbbra is hisz az ellenzéki pártok összefogásában és támogatja az előválasztást.

Donáth Anna a Momentum EP-listavezetőjét lett ismét a párt elnöke a küldöttgyűlés vasárnapi döntése alapján. 2021. novemberében a Fekete-Győr András lemondása utáni időközi elnökválasztást megnyerve egyszer volt már a Momentum elnöke. A ciklus letelte után kiírt 2022. május 29-ei elnökségi tisztújításon nem indult el, döntését gyermekvárással indokolta, fia 2022. október 3-án született meg.

Donáth Anna elnöki beszédét Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatának felidézésével kezdte. Mint mondta, a Momentumot a szabadság iránti elkötelezettség és vágy köti össze.

A régi-új elnök szerint „a Fidesz, ami bár a Bibó kollégiumban született, szembefordult Bibó örökségével. Szembefordultak a szabadság, az emberi méltóság szellemiségével. És ahol gyengül a liberális eszme, a polgári gondolat, a szabadság iránti vágy, ott termékeny földre hull a gyűlölet”.

A választás európai tétje kapcsán elmondta: „Európa és a világ politikájának irányát már nem a bal-jobboldal klasszikus vitái határozzák meg. Európában és az egész világban a liberálisok és a szélsőséges populisták feszülnek egymásnak. Ezek az új frontvonalak a világban, így ezek az új frontvonalak a közelgő európai parlamenti választásokon is”.

Donáth Anna úgy véli, az EP-választáson dől el, hogy továbbra is lesz-e képességük az Európai Parlamentben korlátozni a kormányzat túlhatalmát, a fékek és ellensúlyok felszámolását. Hozzátette: „amíg a nemzeti parlament szerepe formális, addig EU-s eszközökkel lehet ellensúlyt teremteni a kormány rombolásával és korrupciójával szemben. Ezért nem mindegy hogy kik kapnak bizalmat Magyarország képviseletére az EP-ben” – fogalmazott.

Az ellenzéki együttműködés kapcsán azt mondta, a választási törvénynek köszönhetően szükség van az ellenzéki pártok együttműködésére, „különben esélyünk sincsen”. De nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal. Erről is szól az EP-választás, amin arra kért felhatalmazást, hogy megszervezzék a NER leváltására alkalmas ellenzéket.

Mint mondta: „Nem bízhatjuk ezt a feladatot a 2010 előtti világ árnyaira. Négy kétharmad elég bizonyíték erre. Új mozgalmakat, pártokat, hiteles politikusokat magába foglaló szövetséggel van csak esély.”

Donáth Anna kiemelte, hogy szerinte szükség lesz egy erős és megalkuvás nélküli liberális programra, amely tiszteletben tartja a világnézeti sokszínűséget, de kulturális és ember jogi szempontból egy tapodtat sem enged a liberális értékekből.

„Sokféleképpen dönthetnek az emberek. Lehet, hogy a lovak közé dobják a gyeplőt, mert azt gondolják, hogy már minden elveszett. Lehet, hogy keresnek egy erős, autoriter vezetőt, sárkány ellen egy másik sárkányt. Nekünk ezzel nincs dolgunk. Alternatívát ajánlunk. Nem a nihilt, nem hazugságokat, hanem a liberális utat” – hangsúlyozta.

Donáth Anna az előválasztást sem tartja kizártnak

„Itt is szeretném világossá tenni, hogy ahol van elfogadható közös jelölt, ott együttműködünk. Ahol nincs mindenkinek megfelelő közös jelölt, ott előválasztást javasolunk. Vannak vitáim ellenzéki politikusokkal, de Őrsi Gergely, Botka László, Veres Pál és Nemény András kitűnő polgármesterek. Vagy éppen Soproni Tamás és Pikó András. Mindegyikük győzelme fontos a számunkra„ – sorolta a neveket.

„Nekünk kell kipukkasztanunk a populisták lufiját. Ne hagyjuk, hogy a félelmeinkre rájátszva félelemben tartsanak minket is. Én nem félek. Én cselekszem” – zárta beszédét a Momentum elnöke.

(Kép forrása: Momentum Mozgalom)

Legnépszerűbb cikkeink