Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Závecz: Eltűnt 700 000 Fidesz-szavazó

Létrehozva:

Április óta ennyien hagyhatták ott a kormánypártot a megszorítások fokozatos bejelentése után, közölte a közvéleménykutató cég. A csökkenés után azonban az ellenzék támogatottsága csak alig növekedett.

Míg májusban rekord magasan, 46 százalékon állt a Fidesz a biztos szavazók körében, addig szeptember végére támogatottsága visszafogyott 37 százalékra – számolt be a Závecz Research legújabb felméréséről. Hozzátették a csökkenés, 3,7 millióról 3 milliósra fogyasztotta a Fidesz táborát.

Ebből a csökkenésből azonban az ellenzék nem profitált egyelőre semmit, a kieső szavazók a bizonytalanok táborát gyarapítják, ez 20 százalékról 26 százalékra nőtt május és szeptember között.

Az ellenzék két legerősebb pártja a DK és a Mi Hazánk: előbbi 9 százalékról 10 százalékra növekedett míg utóbbi 5-ről 6 százalékra. Május óta nem változott a Momentum (5%) és az MSZP (4%) támogatottsága. A Jobbik ez idő alatt egyenesen szavazókat veszített, 5-ről 4 százalékra csökkent tábora. A többi kispárt egyenként 2-2 százalékot hozna.

Az is kiderült, hogy legnagyobb arányban a dolgozó többség fordult el a Fidesztől: az alapfokút, szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzettek májusban még 50 százalékban a Fidesz hívei voltak, arányuk 34 százalékre csökkent. Hasonlóan járt a kormánypártok kisvárosi és falusi bázisa: 50 illetve 54 százalékos arányuk a Fideszen belül 39, illetve 35 százalékra csökkent.

A felmérés reprezentatív, ezer fő telefonos megkérdezésével szeptember közepén készült.

Legnépszerűbb cikkeink