Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lelassult az orosz invázió

Létrehozva:

EGY KEREKESSZÉKES NŐ PRÓBÁLJA ELHAGYNI IRPIN VÁROSÁT 2022. MÁRCIUS 7-ÉN | FOTÓ: ANDREA FILIGHEDDU / NURPHOTO VIA AFP

Folytatódik az orosz offenzíva Ukrajnában, de kedden jelentősen lelassult, és megöltek egy újabb magas rangú orosz parancsnokot is. 

Orosz katonai repülőgépek több kelet- és közép-ukrajnai várost bombáztak keddre virradóan, Kijev külvárosait pedig tüzérségi támadás érte. Kijevtől keletre, az orosz határ közelében lévő Szumi és Akhtirka városokban lakóépületeket és egy erőművet ért bombatámadás – közölte Dmitro Zsivickij helyi közigazgatási vezető.

A támadásoknak több mint tíz civil halálos áldozatuk van – köztük gyerekek –, és vannak sebesültjeik is, illetve meghalt négy ukrán katona. Bombatámadás ért egy zsitomiri olajraktárt és a szomszédos Csernyihiv várost is, amely Kijevtől nyugatra van. Buha kijevi peremkerületből az ottani polgármester heves tüzérségi tűzről számolt be. „Még a holttesteket sem tudjuk összeszedni, mert éjjel-nappal folyamatosan csapódnak be a lövedékek. Emiatt a kutyák szaggatják szét őket. Rettenetes!” – mondta Anatol Fedoruk. 

A híradások szerint a rémült lakosok folyamatosan menekülnek a lebombázott-ágyúzott városokból. A Kijev északnyugati szélén fekvő Irpin városában a lakosok kisgyermekeikkel babakocsikban vagy csecsemőket karonfogva rohantak, míg mások kisállathordozókat és bőröndöket cipeltek. „Igazi katasztrófa, a város szinte romokban hever, és a kerület, ahol élek, olyan, mintha nem lenne olyan ház, amelyet nem bombáztak volna le” – mondta egy fiatal anya a Reutersnek, aki egy takaró alatt tartotta kisbabáját. „Tegnap volt a legkeményebb bombázás, a fények és a hangok annyira ijesztőek, az egész épület remeg”.

Az ukrán katonai hírszerzés kedden bejelentette, hogy az ukrán erők megöltek egy orosz tábornokot az ostromlott Harkiv város közelében. Ő a második magas rangú orosz  parancsnok, aki az invázióban halt meg. Vitalij Geraszimov vezérőrnagyot, az orosz 41. hadsereg első parancsnokhelyettesét hétfőn ölték meg. Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz offenzíva folytatódik, bár lényegesen lassabb ütemben. Az orosz védelmi minisztériumot nem lehetett azonnal elérni kommentárért, a Reuters pedig nem tudta ellenőrizni a jelentéseket.

Index / Reuters / PH

Legnépszerűbb cikkeink