Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gulyás: Nincs hintapolitika

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a 168 kérdéseire is válaszolt a csütörtöki Kormányinfón. A tárcavezető bejelentette, hétfőtől a kormány minden járványügyi korlátozást felold. Így megszűnik a kötelező maszkviselés is. 

A munkáltató sem írhatja elő már kötelező jelleggel az oltakozást, kivéve egészségügyi és szociális területen. Emellett a védettségi igazolványt sem kell többet magunkkal vinnünk.

A 168 kérdésére, miszerint a Kreml minden, ellenük életbe lépett szankciót megszavazó EU-s tagállamot „de facto barátságtalannak” tekint, Gulyás elmondta, szerinte a diplomáciai kapcsolatok önmagukban nem képviselnek értéket, így a magyar diplomácia sem feltétlen mondható szorosnak az oroszokkal, hanem azoknak valamit szolgálni kell. Magyarország esetében az a cél, hogy kedvező feltételekkel tudjunk az oroszokkal üzletelni, különösen igaz ez az energetikai kereskedelmi kapcsolatokra. Magyarország nem folytat hintapolitikát, hanem részesei vagyunk a nyugati szövetségesi rendszernek, jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: a NATO-csatlakozásunk Orbán Viktor aláírásával lett megpecsételve. A vezető miniszter szerint akkor lenne korrekt a kérdés, ha Németországot és Franciaországot is hasonlóval vádolnák, ők ugyanis többet kereskednek az oroszokkal, sőt a kínaiakkal is.

A szankciók tükrében Paks2 bővítéséről is megkérdezték Gulyás Gergelyt. Elmondta, a Roszatom ezen projektjét a szankciók kifejezetten nem érintik, Magyarországnak pedig évente ezermilliárdokban kifejezhető érdeke az, hogy az atomerőmű megépüljön. A kérdésre, hogy elképzelhető-e más kivitelező Paks2 esetében, Gulyás annak pártján volt, hogy amennyiben tudják, akkor az oroszok végezzék el a munkát. A kormány álláspontja szilárdnak tűnik abban, hogy sem katonát, sem pedig fegyvert nem fognak küldeni Ukrajnába, vasárnap az EU-ban mégis megszavaztak egy 500 millió eurós fegyverszállítmányt. Gulyás szerint abban, hogy az EU mire költ, ugyanúgy foglal állást a kormány, mint a szankciók esetében: a közös álláspontot nem vétózzák. Kijelentette, Magyarország nem fog Ukrajnának fegyvert szállítani.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink