Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kormányinfó: meghosszabbították téli szünetet, előkerült a dollárbaloldal

Létrehozva:

Meghosszabbítják a téli szünetet, lesz igazgatási szünet, egyeztetnek és segítik az önkormányzatokat, és valójában nincs is kifizetési stop. Illetve van, de nem úgy. Itt a Kormányinfó!

A kormány döntése értelmében hosszabb lesz a téli szünet, valamint ugyanebben az időszakra kormányzati igazgatási szünetet rendeltek el. Az önkormányzatokkal pedig tárgyal és egyeztet az állam. Emellett kinevezik Balla Györgyöt miniszteri biztossá, aki egyeztetni fog az önkormányzatokkal, hogy milyen segítségre van szükségük ahhoz, hogy gázt és áramot tudjanak vásárolni. Az energetikai szankciókat pedig nem támogatja a magyar kormány.

„Mi pénzeljük Oroszországot”

A kormány döntött az új nemzeti konzultációról, mivel kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az elitek döntése helyett az emberek véleményét hallgassuk meg – jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón csütörtökön.

Úgy vélte: a szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, vagyis „mi pénzeljük Oroszországot“. Hozzátette: mind papír mind online alapon lehetőség kitölteni a nemzeti konzultációt. Kérdésre válaszolva kiderült: a kérdőíveket október közepén kezdik kézbesíteni.

A kormány döntései kapcsán közölte: a téli szünet hosszabb lesz: december 22-től január 8-ig tart majd, ezzel párhuzamosan pedig kormányzati igazgatási szünet lesz. A dolgozóknak kötelezően ki kell venni a szabadságot – mondta.

Az önkormányzatokról szólva hozzátette: az önkormányzatoknak segítségre lesz szükségük. Ezért leülnek majd minden nagyobb önkormányzat vezetőjével, és egyeztetnek a kisebbekkel is.

Miniszteri biztosként Balla György fideszes képviselő feladata lesz az önkormányzatokkal történő egyeztetés. Emellett az önkormányzatoknak ki kell dolgoznia egy racionalizáló programot, ugyanakkor hozzátette: mindent meg fog tenni azért a kormány, hogy a következő időszakot túléljék az önkormányzatok. Mint mondta:

„Ha mindent meg is tesznek az önkormányzatok, akkor is lesznek olyanok, sőt, azok lehetnek többségben, akik segítségre szorulnak.”

Nincs is kifizetési stop

Kifizetésekről szólva közölte: Minden stopról szóló hír az tévedés, nincs ilyen. A kifizetéseket a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával lehet teljesíteni – mondta. Hozzátette: a kormány elkötelezett a hiánycél mellett.

Gulyás az Északi Áramlatot ért támadás kapcsán azt mondta: ez egy fontos és súlyos kérdés, ezért nem érdemes találgatásokba bonyolódni. Nemzetközi vizsgálatot kell elrendelni, ami kiderítheti, ki követte el a támadást.

Szintén kérdésre válaszolva közölte:

Nem fogják támogatni a nyolcadik – még csak tervezett – szankciós csomagot akkor, ha abban energetikai büntető intézkedések is lesznek, a nemzeti konzultáció költségeiről pedig majd akkor tud nyilatkozni, ha elkészül az elszámolás.

A forint gyengüléséről szóval közölte: az árfolyam esésnek nincsenek gazdasági okai, a gazdaság erős, költségvetés stabil, hiány nincs is, a kérdésben pedig amúgy is a jegybank az illetékes.

Megnyugtatja a nyugdíjasokat, nem kell előbb fizetni a számlát

Mint ismert, sajtóértesülések szerint az MVM-nél változott a gázszámlák befizetésének határideje – konkrétan a nyugdíjutalások előtti héten már fizetni kéne. Gulyás kérdésre válaszolva azt mondta: mivel az MVM állami cég, ezért nyugodtan be lehet fizetni az eddigi, 15-i határidőig, senkit nem fog hátrány érni ezért. A következő hónapban pedig vissza is térnek az eredeti határidőre.

Nem lesz négynapos munkahét és négynapos oktatás, a 18 fokot pedig megpróbálják tartani a hivatalokban.

Az Index kérdésére, miszerint ha az unió nem fizeti ki a forrásokat, akkor honnan szerzi be azokat a kormány, Gulyás azt válaszolta: energetikai fejlesztésekre keres a kormány forrást. Ha nem az EU-tól vesszük fel, akkor majd máshonnan – mondta.

Ugyanakkor hozzátette: jól állnak a tárgyalások, a szükséges törvényjavaslatokat benyújtották, a Bizottsággal pedig megállapodtak.

„Nincs okunk feltételezni, hogy ne jussunk hozzá a hazánknak járó forrásokhoz”

A pedagógus tiltakozások kapcsán elismerte, hogy „valóban több bér jár a tanároknak, ezen már dolgoznak”, ugyanakkor hozzátette: a tiltakozásokon csak kis részük, a „jogellenes” akciókban pedig néhány tucat ember vett részt. Ahogyan a korábbi kormányinfókon, úgy most is azt mondta: ha az Unió hajlandó a méltányos megállapodásra, akkor kész a kormány a nagyobb mértékű emelésre.

Itt a dollárbaloldal kifejezés

Új kifejezéssel gazdagodott a magyar közélet. Gulyás Gergely szerint „ellenzék függetlensége nem biztosított, ezért indokolt a „dollárbaloldal” megnevezés.

Szerinte jogellenes lehet a Márki-Zay Péter által elismert külföldi kampányfinanszírozás, ezért a Fidesz-frakció kezdeményezte a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

Szintén kérdésekre válaszolva Gulyás közölte:

  • a magyar kormány az uniós országokkal összhangban nem fogadja el a kelet-ukrajnai „népszavazások” eredményét
  • nem tárgyal az IMF-el
  • Szlovákiának fel kellene szólalnia a szankciók ellen
  • a magyar gázellátást nem veszélyezteti az Északi Áramlat elleni támadás, mivel hazánk a szükséges mennyiséget az Ukrajnán keresztül érkező csövön szerzi be

Legnépszerűbb cikkeink