Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Veszélyhelyzet és árstop a kormányinfón

Létrehozva:

GULYÁS GERGELY EGY KORÁBBI KORMÁNYINFÓN | FOTÓ: PESTI HÍRLAP ARCHÍV

Kormányinfót tartott csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kiderült, hogy a háború apropóján kiszélesítenék a veszélyhelyzeti kormányzást, de az árstopról még nincs döntés.

A kormány legfrissebb intézkedéseiről Gulyás Gergely többek között elmondta, hogy a május 16-ával kezdődő héten választja meg az országgyűlés a miniszterelnököt, azt követően egy-két nappal alakul meg az új kormány. Orbán Viktor ismét Kocsis Mátét javasolja a Fidesz frakcióvezetőjének. A miniszterelnök jelenleg tárgyalásokat folytat azokkal, akikkel  a jövőbeni kormányzást elképzeli. A kormány várható szerkezetéről konkrétumok nem derültek ki. Annyi biztos, hogy az egészségügy nem kap önálló minisztériumot, ahogy azt a Magyar Orvosi Kamara nemrég Orbán Viktortól kérte. Az oktatásügy kikerülhet az EMMI alól, ám önálló tárcára az sem számíthat. A jelenlegi kormány megbízatása az új Országgyűlés alakuló ülésével, május 2-án szűnik meg. Az új kormány megalakulásáig a miniszterelnök és a miniszterek ügyvezetőként látják el feladataikat. Jelenleg nincs napirenden az önkormányzati választások megváltoztatása és az önkormányzati törvény módosítása.

Gulyás Gergely elmondta, hogy ahhoz, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen akkor is, amikor háború zajlik a szomszédban, kezdeményezik a vészhelyzeti jogállás kiterjesztését. A járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, indítványozni fogják, hogy az alaptörvényben a veszélyhelyzet tényállása a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével is kiegészüljön. A tárcavezető szerint a háború hónapokig, akár évekig elhúzódhat és lehetnek a jelenleginél intenzívebb harcokat hozó szakaszok is.

Az élelmiszerárstop további sorsáról a kormány a jövő héten dönt. Gulyás Gergely szerint az árstop bevált, nélküle magasabb lenne az infláció. Az MNB szerint augusztusban-szeptemberben kezdődhet meg az infláció csökkenése. Az infláció megugrása miatt a 2022-es költségvetés módosítására lesz szükség, azt még az országgyűlés a tavaszi időszakában el kéne fogadni a miniszter szerint. Különadókról egyelőre nem tárgyalt a kabinet, a tárcavezető nem zárta ki, hogy lesznek ilyenek. A rezsicsökkentést megtartanák, Gulyás elmondása szerint a kormányzatnak van terve a finanszírozáshoz szükséges források előteremtésére. A családtámogatási rendszer forrásainak bővítését tervezik, elemeinek jelentős részét megtartanák. A meg nem maradó támogatások helyére másikat léptetnének.

Gulyás Gergely elmondta, hogy kizárólag a gyermekvédelmi törvény elfogadása körüli „hisztéria” miatt nem sikerült eddig megállapodni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról. Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban megtudtuk, hogy Magyarország a katonai szövetség bővítését szorgalmazza. Szentkirályi Alexandra szerint nem összeférhetetlen az, hogy a kormány a kormányszóvivő férjétől vesz 12 új katonai repülőgépet.

MTI / Telex / 24.hu

Legnépszerűbb cikkeink