Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A kormány döntött a rezsicsökkentésről

Létrehozva:

Gulyás Gergely a kormány legfrissebb döntéseiről adott tájékoztatást.

A kormányülésen az energetika került első helyre. Jó hír, hogy az idei költségvetésnek köszönhetően a lakossági rezsicsökkentést továbbra is fenn tudják tartani. Ebben nem történik változás, reményeik szerint nem csak az év végéig, de szándékaik szerint a továbbiakban is tartani kívánja a kormány.

A kis- és közepes vállalkozások a korábbi szabályok szerint az egyetemleges szolgáltatásba tartozó vállalatok, egyházak, kisebb és önkormányzatok, egyházak amennyiben nem kötöttek egyéb szerződést, az eddigi fizetési kategóriában maradnak.

Ezzel a kormány a jelenlegi piaci ár értelmében 14 000 ügyfélnek kíván segíteni. A veszteségeket az MVM lesz kénytelen viselni. Ez 19-20 milliárdos összeget jelent – közölte Gulyás Gergely.  Hozzátette, hogy miután az önkormányzatok nem tudták kigazdálkodni az energiaár növekedést, ebben segít a kormány.

Üdvözlik továbbá azt az országgyűlési határozatot, amivel a békepártiságot fejezték ki. Ezen nem kíván változtatni a kormány. „Migránsokat nem fogadunk, de menekülteket igen” – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindenkit, aki Ukrajnából menekül, befogadnak és biztosítják a szükséges ellátását. De a legfontosabb, hogy minél hamarabb béke és tűzszünet legyen.

A vízvezetékrendszer felújítását elengedhetetlennek tartják, átfogó felújítást tervez a kormány. A hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, de van, ahol 60  százalék. Ilyen rossz állapotban vannak a vízvezetékek. Országos felújításra van szükség, arra adtunk felhatalmazást az energetikai miniszternek, hogy a felújítást és az egységes árrendszert kialakítsa. Lantos Csaba miniszter feladata lesz a vízvezetékrendszer felújítása, mind az egységes tarifák megállapítása.

(Fotó: Budapest, 2022. február 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. MTI/Bruzák Noémi)

Legnépszerűbb cikkeink