Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Átalakítását tervez a kormány a rezsicsökkentés esetében

Létrehozva:

Az uniós helyreállítási tervben olvasható az a kezdeményezés, melynek nyertesei olyan háztartások lesznek, amelyek élnek a dinamikusan változó energiaárak lehetőségeivel.

Belengette a rezsicsökkentés átalakítását a kormány – írta meg a Portfolio.  A portál szerint olyan reformot tervez a magyar kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett.

Erről, az uniós helyreállítási terv új anyagában szereplő tervről idehaza még nem tett említést a kormány, az Európai Bizottság felé kidolgozott, most társadalmi egyeztetésre kitett dokumentumban azonban felfedte a rezsicsökkentési rendszer átalakításának középtávú terveit.

A tervezet szerint a háztartások továbbra is megkapnák évi 2523 KWh fogyasztásig a rezsivédett árat, felette pedig dinamikusan változó árak mellett élvezhetnék majd az áramot, ha élnek a lehetőséggel.

A dinamikus árképzést lehetővé tevő reform mellett van egy kiegészítést is, miszerint ennek „nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja”, hanem az, hogy a rezsivédett tartomány felett az emberek spórolni tudjanak az áramszámlán, mert akkor vesznek majd áramot, amikor az éppen olcsó a piacon, ez pedig a fogyasztói tudatosságot is emelheti.

Most normál A1-es díjszabásban a rezsivédett ár 36 Ft/kWh, felette pedig 70,1 forint, tehát csaknem dupla olyan drága az átlagfogyasztásként meghúzott 2523 kWh fölé lógni a fogyasztásban – olvasható a cikkben.

A dinamikus árazással viszont ezt a duplázódást lehetne remélhetőleg elkerülni, pontosabban jócskán faragni belőle, ha az adott „nagyfogyasztó” háztartás tudja adagolni a fogyasztását például intelligens lakásvezérlő rendszerek segítségével (pl. mikor kapcsol be a mosógép, a klíma, illetve mikor induljon el az elektromos autó töltése a hálózatról).

Van még egy másik, szintén nagy jelentőségű terv is a kormány anyagában – olvasható a cikkben: kiderült, hogy 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is tervez a kormány, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően, és a cél az, hogy ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenjen az ország primer energiafogyasztása.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő REPowerEU fejezete összesen 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást hogyan akarja felhasználni a kormány, amennyiben a pénzt megkapjuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Rosta Tibor)

Legnépszerűbb cikkeink