Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Átalakítja a belügy a szülészeteket

Létrehozva:

Kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett működhetnek majd azok az intézmények, ahol komplikációmentes várandósság után hozhatják világra a gyermeküket a nők.

A szülészetek drasztikus átalakítását tervezi a Belügyminisztérium, melynek lényege gyakorlatilag az, hogy a meglevő orvoslétszám emelése nélkül jöjjenek létre szülészetek – írja a Blikk. Ahogy arról már többször beszámoltunk, az ország számos pontján nem lehet  csak úgy szülni. Teljes osztályok zártak be vagy azokban a kórházakban, ahol orvoshiány van csak megadott időszakban lehet szülni. Sok család kényszerül arra, hogy több száz kilométert utazzon, ha éppen hétvégén nem helyben szülni.

A tervezet szerint, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendelet módosulna azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

Ezeken az osztályokon nem lenne koraszülött intenzív sem, valamint újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre. A tervezet szerint viszont biztosítani kellene, hogy szükség esetén 30 percen belül elérhetőek legyenek.

A rendelettervezet végrehajtási szabályai azt is pontosan meghatározzák, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba – írja a HVG. A koncepció nem új, sőt, sok országban jól működik, de Magyarországon megosztja a szakmát. Kérdés, valóban jobb lesz-e tőle a szülészeti ellátás, vagy a kormány csak a súlyos orvoshiányra keres megoldást.

jogszabálytervezetet február utolsó napján hoztak nyilvánosságra és ezzel együtt társadalmi véleményezésre is bocsátottak a kormányzati honlapon. A szülész-nőgyógyászati ellátás komoly változtatásának véleményezésére az érintettek – például az Magyar Orvosi Kamara – mindössze nyolc napot kaptak, a határidő március 8-án járt le.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP))

Legnépszerűbb cikkeink