Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

EU-csúcs: rezsikrízis, migráció és lengyelek

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Kormányinfót tartott, miután tegnap európai uniós tematikájú ülést tartott a kormány.

Ma kezdődik az uniós csúcs, három kiemelt fontosságú témával: az energiaárak kérdése, a migráció és a lengyel alkotmánybíróság döntése.

Mint mondta, rezsikrízis van Európában. A magyar kormány álláspontja szerint a drámaian megnőtt energiaárak legfőbb oka az, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat. Hozzátette: a legnagyobb veszély, hogy az új javaslat az eddigieken is túlmegy, és ráterheli az áremelést a fogyasztókra. „Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen, Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára.” Gulyás szerint Brüsszel erőltette a klímavédelemre hivatkozva a hagyományos energiatermelés leépítését, és továbbra sem ismerik el a hibát, sőt olyan javaslatot tesznek, ami az áremeléshez járul hozzá. Az uniós széndioxid-kvótarendszert az Európai Bizottság ki akarja terjeszteni a közúti közlekedésre és az egyszerű, hétköznapi emberek autóira, lakásaira és házaira is. „Ezt Magyarország a leghatározottabban fogja elutasítani” – mondta. A magyar kormány álláspontja az, hogy fizessenek a szennyezők, azaz a lakossági fogyasztók helyett a multikkal fizettesse meg Brüsszel a környezetszennyezés költségeit.

Gulyás Gergely beszélt a migrációról is. Tavaly január és október közepe között 27 881 ember próbálta meg engedély nélkül átlépni a határt, ehhez képest idén már 91 509. „A rendőrségnek és a katonaságnak köszönhetően a déli határ védelme biztosított” – szögezte le. Majd bírálta az uniót, Brüsszelnek segítenie kellene ahelyett, hogy kritizálja Magyarországot. Mint mondta, eddig 588 milliárd forintba került a határvédelem, amihez az EU eddig 7 milliárddal járult hozzá, amelyből az ország egy fillért sem használhatott kerítésépítésre. A magyar kormány szerint a tranzitzónákat vissza kellene állítani, és minden menekült esetében a határ túloldalán kellene döntést hozni, hogy beengedik-e az országba, mert ha az EU-n belül van valaki, akkor már nagyon nehéz kiutasítani.

A kancelláriaminiszter arról is beszélt, hogy a magyar kormány kiáll Lengyelország mellett az EU-val való vitájában. Magyarország álláspontja az, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntését tiszteletben kellene tartani – közölte Gulyás Gergely. Szerinte nem történt újszerű fejlemény, a nemzeti jog és az uniós jog viszonyával kapcsolatos viták mindig is meghatároztak az EU történetét.

Legnépszerűbb cikkeink