Connect with us

Kiemelt hírek

Az emberek fizetik meg a rezsicsökkentést

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Rosta Tibor

Évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak mellett is – számolta ki a portfolio.hu. Az éves veszteség akár duplázódhat is.

Ez később végső soron az adófizetők terhére megy majd. A rezsicsökkentés veszteséget jelent az egyetemes gázpiacon „egyeduralkodó”, állami tulajdonú MVM Zrt. számára. A tavaly december elején elrendelt 350 milliárd forintos államháztartási kiigazítás után szilveszter este plusz 208 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a magyar állam az MVM-ben. 

Ez a komoly tőkeemelés egyébként éppen egy évvel követte a 2020 végi hasonló, 210 milliárd forintos tőkeemelést. Ezzel az MVM jegyzett tőkéje a 2019-es 337 milliárdról 2021 végére 797 milliárd forintra ugrott úgy, hogy a 2018-as enyhe, 12 milliárdos adózott veszteség után 2019-ben közel 47 milliárdos, 2020-ban pedig közel 55 milliárdos adózott nyereséget termelt az állami cég. 

A Portfolio megkérdezte a Magyar Villamos Műveket, mi szükség volt a tőkeinjekcióra. Ezt a választ kapták az MVM Kommunikációs Igazgatóságától: „Az MVM Zrt. tőkeemelése a cégcsoport kiemelten fontos stratégiai beruházásai finanszírozására szolgál. Az MVM tőkepiaci jelenlétének további megerősítése érdekében végzett folyamatok továbbra is zajlanak.”

A Portfolio szakmai forrásai úgy vélik, hogy a rezsicsökkentés jócskán elkezdte rontani a cégcsoport eredménytermelő képességét, az pedig elkezdte kifeszíteni az MVM Csoport teljes finanszírozási portfólióját is, így ahhoz, hogy a cégcsoport frissen megszerzett hitelminősítéséhez fontos célértékek javuljanak, illetve a meglévő külső forrásokat fent lehessen tartani és újakat is be lehessen vonni, szükség volt a tőkeemelésre. 

Orbán Balázs miniszterhelyettes, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója nemrég a 168 óra hetilapnak adott interjújában az MVM veszteségét firtató kérdésre kijelentette: az MVM veszteségét “a magyar költségvetés. A magyar állam (fizeti – a szerk.)” Orbán Balázs elismerte, hogy mindezt a magyarok befizetett adójából állja a költségvetés, majd hozzátette: “a magyar emberek azért választják meg ezt a kormányt, mert azt akarják, hogy a magyar állam védje meg őket az emelkedő energiaáraktól – kerül, amibe kerül.”

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink