Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Három irányból támadnak az oroszok

Létrehozva:

Fotó: AFP / Szergej Bobok

Oroszország három fő irányból indított támadást: északról, délről és keletről. 

Az északi fronton Kijev felé előrenyomuló orosz csapatok haladása az elmúlt 24 órában lelassult. A műholdas felvételeken látható 60 kilométeres konvojt elemzők szerint lerobbant járművek és az ukrán ellenállás is akadályozza. A brit védelmi minisztérium (MoD) kedden közölte, hogy az orosz szárazföldi erők nagy része még mindig több mint 30 kilométerre van Kijevtől. Az ukrán fővárost többször érte légitámadás. Kedden orosz csapatok lőtték a kijevi TV-tornyot, öt ember meghalt, és néhány adást lekapcsoltak.

Az északi front pénteken állt fel: az orosz erők megérkeztek a Kijev külvárosában lévő Obolon közelébe, a hétvégén pedig Kijev északnyugati részéből jelentettek összecsapásokat.

Keleti fronton az ukrán hadsereg szerint orosz ejtőernyősök szálltak le Harkivban, miután az elmúlt napokban heves légi bombázások érték a várost. A polgármester azt mondta, hogy a bombázásoknak legalább 21 halálos áldozata és több mint 100 sebesültje van. Az orosz erők először vasárnap törtek be Harkivba, de a támadást visszaverték.

Ugyancsak a keleti fronton, a Donyeck környékén folytatódott a lövöldözés, amelyet a nyugat-oroszországi Belgorodból átvonuló csapatok támadtak. Donyeckben és Luhanszkban vélhetően mintegy 15 000, az oroszok által támogatott szakadár harcol. 

Dél felől az orosz erők gyors előrenyomulást hajtottak végre a Krím felől, és nyugatra, Herszon felé, illetve keletre, Mariupol felé nyomultak. Állítólag kedd este hatoltak be Herszonba, az orosz védelmi minisztérium pedig azt állította, hogy szerda reggel elfoglalták a déli várost. Az ukránok szerint a harcok még folynak, a város egyes részei még ukrán fennhatóság alatt állnak. 

Mariupolban, Ukrajna fő kereskedelmi kikötőjében a polgármester elmondta, hogy súlyos támadás érte őket, az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni a várost. A Mariupolból kelet felé történő előrenyomulás szárazföldi hidat hozna létre a Krím és az oroszbarát szakadárok által tartott donyecki és luhanszki területek között.

A múlt csütörtökön a kora reggel óta özönlenek az orosz csapatok Ukrajnába, és országszerte légicsapások és tüzérségi támadások érik a célpontokat.

BBC / PH

Legnépszerűbb cikkeink