Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Végelszámolás alatt a Sberbank

Létrehozva:

SORBANÁLLÁS A SBERBANK EGYIK PRÁGAI FIÓKJA ELŐTT 2022. FEBRUÁR 25-ÉN | FOTÓ: MICHAL CIZEK / AFP

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a Magyar Nemzeti Bank pedig visszavonta a hitelintézet hazai tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolást. Az ügyfeleket nem fenyegeti veszély.

Az Egységes Szanálási Testület (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete elrendelte az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának végelszámolását. Mint ismeretes, a hazai Sberbank az orosz–ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a – nemzetközi szankciók által sújtott – orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos helyzetbe.

Cselekedett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is: határozatban vonta vissza a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon a bank végelszámolását. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki végelszámolónak.

Az MNB az elmúlt napokban – az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére – kísérletet tett arra, hogy a végelszámolás helyett megnyugtatóan rendeződhessék a hazai Sberbank helyzete, ám e lépések eredménytelennek bizonyultak.

A hitelintézeti törvény alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított betéteseket. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Az OBA a további tudnivalókról részletes tájékoztatást ad majd az ügyfeleknek. A jegybank is folyamatos tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre az MNB ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadóirodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink