Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csődbe ment az Országos Roma Önkormányzat

Létrehozva:

Nincs pénz fizetésre, tiszteletdíjra, de még a villanyszámlát se tudják kifizetni, a képviselőknek saját pénzükön kellett a fővárosba utazniuk a tegnapi közgyűlésre.

„Mélységesen sajnálom, nagy kudarcként élem meg az elmúlt harminc évet, ami ide vezetett” – idézte a Népszava Sárközi Károlyt, az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselőjét az ORÖ szerdán tartott rendkívüli közgyűlésén. A lap felidézte, hogy előzőleg Lakatos Oszkár, az elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes számolt be arról, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy rendeződjön az ORÖ anyagi helyzete. Nem járt eredménnyel.

A Belügyminisztérium több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től és lassan egy éve nem kap állami támogatást az országos önkormányzat. Olyan tartozásokról van szó, amelyek még az előző ciklus idején, a Farkas Flórián vezetésével létrejött Híd a munka világába szövetkezet és más hasonló programok révén keletkeztek. Lakatos Oszkár azt mondja, a tartozást már visszafizették. A belügyi tárca szerint azonban a működési támogatásból ezt nem tehették volna meg, más bevételi forrása viszont nincs az ORÖ-nek.

Lakatos Oszkár már tavaly nyáron is arról beszélt, hogy a törvény szerint járó állami finanszírozás elmaradása és a jogtalannak minősített kormányzati követelések miatt „technikai csőd” fenyegeti az ORÖ-t, a helyzet azóta csak romlott.

A képviselők hónapok óta nem kapnak tiszteletdíjat: a mostani közgyűlésre az ország távoli pontjairól is a saját költségükön utaztak Budapestre.

Egymás után mondanak fel az ORÖ hivatalának munkatársai is, mert hosszú hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak. Az egyik alkalmazott – édesapja kíséretében – személyesen kereste fel a történtekért felelősnek tartott Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselőt, romaügyi kormánybiztost. Ennek csupán annyi hatása volt, hogy Sztojka ingerült hangvételű levelet küldött Lakatos Oszkárnak – olvasható a cikkben.

Csődbe jutott az Országos Roma Önkormányzat

Mivel állami támogatás hiányában az ORÖ sem a rezsit, sem a béreket nem képes fizetni, a tartozás egyre halmozódik, már meghaladja a másfél milliárd forintot. A közgyűlésen szóba került: alaptörvénybe ütközik, hogy egy országos önkormányzat nem kapja meg a nemzetiségi közfeladatok ellátásához szükséges forrásokat. Ilyen körülmények között az idei költségvetés elfogadására sincs lehetőség. Többen hangsúlyozták, hogy „teljesen ellehetetlenült” az ORÖ működése.

A közgyűlés után Lakatos Oszkár kijelentette: „Ez már nem technikai, hanem gyakorlati csőd. Vége van az ORÖ-nek”.

(Kiemelt kép: Farkas Flórián a Békemeneten. Fotó: Derzsi Elekes Andor via Wikipedia)

Legnépszerűbb cikkeink