Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ezért úszták meg a csődöt az utazási irodák

Létrehozva:

Az idei bevétel mindössze a 10 százaléka a tavalyinak, mégsem csődölnek be az utazási irodák.

Tavaly parádés évük volt az utazási irodák többségének, idén viszont átlagosan a 10 százalékát tudják majd teljesíteni a 2019-es eredményüknek – írja az Mfor. Ennek ellenére kevés a csőd.

A kormány október végéig meghosszabbította a járványügyi határzárat. Bár az utazási irodák honlapjai jelenleg is tele van csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokkal a Maldív-szigetektől Mexikóig, szeptember eleje óta ismét leállt a kiutazás Magyarországról. Ennek oka, hogy kevesen szeretnének 10 napra karanténba kerülni, miután visszatértek egy utazásból. Van olyan iroda, ami otthoni koronavírus-tesztet biztosít, mások ingyenes maszkot osztogatnak. 

„A nagy autóbuszgyárak közlése szerint 1 óra alatt 53 alkalommal – tehát szinte percenként – teljes levegőcsere történik az autóbusz utasterében. Mindez összességében ideálisabb körülményeket teremt egy-egy utazáshoz, mint ami egy személyautó vagy akár egy repülőgép utasterében tapasztalható” – érvel a társas buszos utak mellett az egyik utazási iroda.

Idén csak a július és az augusztus volt viszonylag optimális a számukra, mégsem csődölnek be az utazási irodák. Az Mfor által megkérdezett szakértő például úgy összegezte az utazási irodák idei évét, hogy 2020-ban átlagosan a 2019-es teljesítményük 10 százalékát tudják elérni. A lap megnézte néhány utazási iroda tavalyi beszámolóját. Zömében azt tapasztalták, hogy tavaly valóban remek évük volt az utazási irodáknak, ami jó alapot teremthetett ahhoz, hogy idén hibernálva a cégeket, ne döntsenek a csőd mellett a tulajdonosok.

Az OTP Travel például 20 milliárd forint árbevétel fölé ment, ami 200 millió forintos nyereséghez volt elég. Az IBUSZ a 21 milliárd forintot is elérte, ebből 10,4 milliárd forint származik a turisztikai szolgáltatásból, és 193 millió forintos profit lett a vége. A dán hátterű Weco-Travel szintén rekordnak örülhetett: 10,3 milliárd forint lett a forgalom és 83 millió forint a profit.

A Jet Travelnek is rekord az 5 milliárd forintos forgalom és a 61 millió forintos nyereség. A Utined 4 sem könyvelt még el többet, mint a tavalyi 3,2 milliárd forint. A legnagyobb nyeresége viszont a már említett Fehérvár Travelnek lett: 392 millió forint, ami 8,2 milliárd forint bevételből keletkezett. Ribi Péter tulajdonos pedig 140 millió forint osztalékot ki is vett a cégből.

Az idei legnagyobb csőd a Robinson Tours utazási irodához köthető. 2019-ben félmilliárd forintos veszteség jött össze a májusban becsődölt utazási irodánál, tehát a koronavírus-járvány csak megfejelte az amúgy is kulmináló anyagi problémákat.

Legnépszerűbb cikkeink