Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sok céget ingatott meg a Sberbank csődje

Létrehozva:

FOTÓ: ROLAND SCHLAGER / APA-AFP

A paksi atomerőművel üzletelő cégek közül számos vezetett bankszámlát a Sberbanknál, amelyek nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy milyen kárt okozott nekik az orosz pénzintézet csődje. 

Az érintettek nem beszélnek arról, hogyan esett a választásuk a Sberbankra, milyen ügyletet finanszírozott nekik az orosz bank, és mennyi pénzük ragadt bent a végelszámolás miatt – írja a vg.hu. Más, orosz érdekkörbe tartozó cégek is találhatók a listán, ilyen például a dunaújvárosi Dutrade Zrt. kereskedő cég, az ISD Dunaferr Zrt. érdekeltsége. A dunaújvárosi vasműnél ugyancsak van nyoma Sberbank-számlának, a cégben az orosz külkereskedelmi bank, az állami Vnyesekonombank a főtulajdonos.

Ugyancsak az orosz bank volt az egyik számlavezetője az orosz befolyás alá került Mercarius Flottakezelő Kft.-nek, amely gépkocsikat biztosít az atomerőmű számára. Jelenleg is a Sberbank jelzálogjoga látszik az üzletrészein.

Az érintettek között van a BKV is, amely ritka kivételként szinte rögtön válaszolt a hírportál megkeresésére. Eszerint a fővárosi közlekedési vállalat 2017-ben nyitott pénzforgalmi bankszámlát a Sberbanknál „egyedi, rendkívül kedvező kondíciók mellett”. A bankszámlát a napi pénzforgalmi tranzakciók lebonyolítására használták, a Sberbank végelszámolása nem okoz problémát sem a napi, sem a hosszú távú működésben, és a cégnek nincs a Sberbankkal szemben az OBA által megtérítendő összeget meghaladó számlakövetelése.

VG / PH

Legnépszerűbb cikkeink