Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A főügyészhez fordultak a könyvesek

Létrehozva:

Úgy tűnik, elege lett a könyvszakma egy részének, amiért mind a mai napig nem vonták felelősségre az Alexandra könyvbirodalom 2017-es csődjének felelőseit. A kár összességében akár a 13 milliárd forintot is elérheti.

Nyílt levélben fordult a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKESZ) Polt Péter legfőbb ügyészhez a 2017-ben bedőlt Alexandra néven ismert könyvkereskedelmi és könyvkiadói cégbirodalom ügyében. Galambos Ádám, a harminc könyvkiadót tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke azt sérelmezi levelében, hogy közel négy év alatt nem sikerült kideríteni, ki a felelős az Alexandra-hálózatban 2016 végén eladott könyvek után befolyt, ám ki nem fizetett pénzek eltűnéséért.

Mint ismert, Matyi Dezső, az Alexandra alapítója és vezetője 2017 januárjában tájékoztatta a kiadókat a cégcsoport nagykereskedelmi cége, a Könyvbazár Kft. fizetésképtelenségéről. Állítása szerint azért állt be a csődközeli helyzet, mert az akkor működő 60 Alexandra-üzletből 56-ot üzemeltető kiskereskedelmi vállalat, a Rainbow Kft. 3,8 milliárd forinttal tartozott neki. Matyi Dezső még 2016 szeptemberében veszítette el az irányítást a Rainbow felett, ekkor családtagjai mellett 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban egy Wolf-CRS nevű kft., a Rainbow ideiglenes válságkezelésével pedig a PD Consulting tanácsadó céget bízták meg.

Az ügyben azóta párhuzamosan két szál fut, az egyik a Könyvbazár nagykereskedelmi cég felszámolása, a másik pedig egy büntetőügy, amely a pénzeket eltüntető személyek felelősségre vonását célozza.

A 168 Óra e heti számában közölt riportot arról, hogy a koronavírus-járvány okozta recesszió milyen állapotban érte a hazai könyvkiadókat és könyvkereskedőket. A hetilap ebben Kocsis András Sándorra, a Kossuth Kiadói Csoport vezérigazgatójára hivatkozva azt írja: a két Alexandra-cég, a korábban bedőlt Pécsi Direkt Kft. és a Könyvbazár csődje nagyságrendileg 13 milliárd forint veszteséget jelent, ebből mintegy 3-4 milliárd forint közvetlenül a könyvkiadókat, a nyomdákat, a szerzőket és a műfordítókat sújtotta. A lap megkereste az ügyben Matyi Dezsőt is, aki azt mondta, már teljesen visszavonult és nem kíván élni a megszólalás lehetőségével.

„Pont négy éve volt, hogy gyakorlatilag eltűnt a bevételük, és úgy érezzük, azóta sem történt semmi az ügyben. Az Alexandra közben él és virul, most néztem meg, 87 kiadvánnyal készülnek a karácsonyra” – érzékeltette a Pesti Hírlap kérdésére Galambos Ádám, az MKESZ elnöke, hogy Matyi Dezső visszavonulása nem jelenti az Alexandra márkanév végét.

Az ügyben kerestük rendőrséget is. Azt akartuk megtudni, hogy áll a korábban tett büntetőfeljelentések miatt indult nyomozás. Válaszukban azt írták: „a Budapesti Rendőr-főkapitányság sikkasztás és csalás gyanúja miatt folyat büntetőeljárást. Az eljárás érdekében további tájékoztatást nem adunk.”

Kassai Zsigmond

 

Legnépszerűbb cikkeink