Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vadászpuskás civilek a vártán

Létrehozva:

Az Ukrajnát ért orosz támadás elől menekülők sorakoznak autóikkal Csernovic határában 2022. március elsején. | Fotó: MTI/AP/IHA / Ismail Coskun

Az Oroszország által megtámadott Ukrajnában szinte lehetetlen közlekedni – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tudósítónk, Makai József, a 168 óra főszerkesztője még a Kárpátok lábáig sem jutott, bár közel egy napja elhagyta Kijevet. Exkluzív helyszíni beszámoló a nemzeti ellenállásra készülő Ukrajnából.

„A konvoj, aminek részesei vagyunk, igyekszik elkerülni a nagyobb utakat, azok ugyanis még most is tömve vannak” – mondta Makai. – „Így azonban nem tudunk egyenesen a magyar határ felé haladni, és persze a mellékutakon is hatalmas a menekültek áradata a határok felé”.

Testvérlapunk főszerkesztője elmondta, hogy a legkisebb településeken is ellenőrző pontokat állítottak fel az utak mentén. Ezek mellett rendőrök vagy katonák állnak. Ahova nem jutott már egyenruhás, ott karszalagos civilek végzik az ellenőrzéseket. A hadsereg az automata fegyverekből is kifogyott, így nem ritka, hogy vadászpuskákkal állnak a vártán a civilek. Makai beszámolója szerint Molotov-koktélos palackok kupacai vannak felhalmozva azokban a régiókban is, ahová lényegében kizárt, hogy orosz csapatok menjenek.

„Egyértelműen látszik, hogy a meghirdetett nemzeti ellenállás működik. Mindenkinek van legalább egy kis feladata abban, hogy az ország biztonságáért tegyen” – mondta Makai.

Az ellenőrző pontokon szúrópróbaszerűen vizsgálják át a kocsikat, gyanús alakokat és fegyvert keresve. Annak ellenére, hogy nem minden autót szednek szét, még így is előfordul olyan ellenőrző pont, ahol öt órát kell várakozni a továbbindulásra.

Az éttermek, kávézók szerte az országban bezártak. A kisboltok kiszámíthatatlanul, de néha kinyitnak, ahogy egyes benzinkutak is, utóbbiaknál azonnal hatalmas sor jelenik meg. 

„A hangulat az ország minden pontján elképesztően feszült – ennek ellenére mind a katonák, mind a civilek nagyon segítőkészek velünk is és azokkal is, akik biztonságot keresnek a határok másik oldalán”.

Legnépszerűbb cikkeink