Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elkezdődtek az orosz–ukrán tárgyalások

Létrehozva:

Ukrajnára figyel a világ | Fotó: Palágyi Barbara

Nem sokkal lapzártánk előtt érkeztek meg az ukrán tisztviselők a tárgyalásokra az oroszokkal. Eredményről egyelőre nincs hír. 

Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy küldöttségük megérkezett az ukrán-fehérorosz határra, hogy megkezdje a béketárgyalásokat az orosz delegációval. Orosz közlés szerint a tárgyalás 10 órakor kezdődött. Az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelik Ukrajnából; Volodimir Zelenszkij ugyanakkor nem hisz a tárgyalások sikerében. Az elnök vasárnapi beszédében azt mondta, hogy nem vár áttörést a tárgyalásoktól. De hozzátee azt is, hogy meg kell próbálniuk kihasználni ezt az esélyt, még ha kicsi is, hogy senki ne vádolhassa Ukrajnát azzal, hogy nem próbálja megállítani a háborút. Az elnök egyébként személyesen nem vesz részt a tárgyaláson. A küldöttség helyszínen lévő tagjai között van Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, illetve Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes is.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni. „A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia” – fogalmazott Megyinszkij.

Korábban az ukrán fél arról számolt be, hogy a tárgyalásokat logisztikai és biztonsági problémák miatt folyamatosan elhalasztják.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink