Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Nincs olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk”

Létrehozva:

Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án. | Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor vasárnap rendkívüli interjút adott az ukrajnai háborúról.

A miniszterelnök nem hisz a szankciós politikában, de azért mindent elfogad, amit az Európai Unió kér ezzel kapcsolatban.

Rendkívüli interjút adott Orbán Viktor kormányfő vasárnap este az M1 csatornának. A beszélgetés a szomszédban kialakult háborúról szólt. Orbán már az elején leszögezte, hogy őt az egész őt a délszláv háborúra és a 2014-es krími konfliktusra emlékezteti, amelyekkel kapcsolatban, csakúgy mint most, az volt a véleménye, hogy Magyarországnak ki kell maradnia belőle.

A miniszterelnök szerint, amikor háború van, akkor zűrzavar lesz, és ideges, kapkodó, gyors lépéseket sürgető helyzet alakul ki. „Nagyon fontos, hogy egy olyan országban, amely a háborús térséghez közel van – Magyarország szomszédos ország – ne következzen be. Ezt úgy hívjuk, hogy stratégiai nyugalom. Most arra van szükség”.

Orbán Viktor szerint óvakodni kell minden átgondolatlan, gyorsan meghozott döntéstől, esetleg népszerűnek hangzó, de következményeikben fel nem mért követeléstől is, majd mindezzel a magyar baloldalt vádolta meg, mondván, az a magyar katonák Ukrajnába küldését kéri.

Szerinte arra sincs szükség, hogy Magyarország fegyvereket küldjön a térségbe, egyrészt, mert, mint fogalmazott minden fegyverre szüksége van a Magyar Honvédségnek, másrészt „szomszédos országban vagyunk, és azokkal a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd.”

„Nem tud változni a magyar álláspont, mert nincs olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk” – jelentette ki a kormányfő, aki a pár éve megkezdett haderőreformot is méltatta, és úgy indokolta, hogy szerinte „a következő évtized a biztonságról szól.” Orbán szerint azért kezdődhetnek meg a fejlesztések, mert már évekkel ezelőtt betervezték őket.

Orbán azt mondta, hogy Ukrajna hazánk barátja, és az ukrán menekültek nem olyanok, mint a „messzi muszlim világból érkező” menekültek, mert utóbbiak több biztonságos országon keresztül jönnek, a magyarok pedig segítenek nekik.

Az uniós szankciókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ő maga nem hisz a szankciós politikában, de ha az EU szankciók mellett dönt, azt elfogadja. Az energetikai szektorban meghozott szankciós döntésekkel kapcsolatban viszont arról beszélt, hogy felelőtlenség lenne ehhez a szektorhoz nyúlni, mert „a végén még mi fizetnénk meg a háború árát.”

A miniszterelnök szerint az ellátási láncot és a rezsicsökkentést nem fenyegetik a jelenlegi szankciók.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink