Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Készültségben az orosz atomfegyverek

Létrehozva:

VLAGYIMIR PUTYIN SZERGEJ SOJGU VÉDELMI MINISZTERREL ÉS VALERIJ GERASZIMOV VEZÉRKARI FŐNÖKKEL MOSZKVÁBAN 2022. FEBRUÁR 27-ÉN | Fotó: Sputnik / AFP / Alekszej Nikolszkij

Vasárnap délután Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmagasabb riadókészültséget rendelte el az orosz atomfegyverzet számára.

A BBC szerint Putyin összehívta a magas rangú katonai tisztségviselőket, többek között Szergej Sojgu védelmi minisztert is és utasításba adta, hogy helyezzék az orosz stratégiai atomrakéta-erőket a legmagasabb szintű készültségbe. Az orosz elnök szerint a NATO vezetői „agresszív kijelentéseket tettek”, ezzel indokolta a készültséget. (A nyugati országok pénzügyi szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az elmúlt pár napban, illetve számos ország fegyverekkel és pénzzel segíti Ukrajnát.) 

A BBC által megkérdezett szakértő szerint a készültségi szint növelése fenyegetés, de nem jelenti azt, hogy az oroszok valóban atomháborút akarnak. Gordon Corera szerint a készültségi szint azt is jelenti, hogy az orosz atomfegyverek gyorsabban el tudnak indulni, ha parancsot kapnak. Oroszország rendelkezik a legnagyobb nukleáris fegyverkészlettel a világon, de az orosz elnök azt is tudja, hogy a NATO-nak is elegendő készlete van Oroszország elpusztításához. A BBC másik biztonsági szakértője, Frank Gardner szerint a NATO pontosan ettől a helyzettől tartott – a szervezet többször is kihangsúlyozta, hogy a helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében nem küld csapatokat Ukrajnába.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield „elfogadhatatlannak” nevezte Putyin lépését. A Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki megerősítette: Oroszországot soha nem fenyegette a NATO. Hozzátette, hogy a vasárnapi „tipikusan orosz” válasz volt az elnöktől. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is szerint Putyin parancsa „veszélyes retorika és felelőtlen viselkedés Oroszországtól”. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint amennyiben Oroszország nukleáris fegyvert vet be Ukrajna ellen, az „katasztrófa lesz az egész világ számára”, és hozzátette, hogy az ukrán népet ez sem állítja meg.

MTI / Index / PH

Legnépszerűbb cikkeink