Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Uniós csúcsot tartottak a vírusról és az energiaárakról

Létrehozva:

Fotó: Geert Vanden Wijngaert / MTI / AP / Pool

Nem született megállapodás az energiaárakkal kapcsolatban.

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács egynapos találkozóján az energiaárakról, az ukrán-orosz konfliktusról és a koronavírus terjedéséről egyeztettek az unió vezetői. A tagállamok 180 millió extra adag módosított vakcinát rendelnek az omikron ellen.

Nem született megállapodás az energiaárakkal kapcsolatban. A legnagyobb vitát kiváltó témában a magyar, a cseh és a lengyel kormány felvetette, hogy az egész uniós zöld átállási, illetve a kibocsátás-kereskedelmi programot újra kellene tárgyalni. Ez azt jelenti, hogy az EU-nak újra kellene gondolnia a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó programot, amely szerint 2030-ra 55 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátást 1990-hez képest.

Vita van arról is, hogy a zöldenergiára való áttérésben szabad-e hosszú távon helyet adni a nukleáris energiának. A Paksi bővítésen dolgozó Magyarország szerint igen, ahogyan az atomerőműkapacitásban élenjáró Franciaország szerint is. Az atomerőműveit leépítő Németország és Ausztria azonban ezt ellenzi.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke az EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón azt mondta: a koronavírus omikron variánsa gyors tempóban terjed és a helyzetet az is súlyosbítja, hogy az uniós tagállamok egészségügyi rendszerei túl vannak terhelve, főként az oltatlanok miatt. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: „Továbbra is az a leghatékonyabb védekezési módszer, ha egyre több embert oltanak be, köztük az 5 év feletti gyermekeket, és egyre többen kapják meg a harmadik adag, emlékeztető vakcinát.”

Az uniós tagállamok 180 millió extra adag módosított vakcina megrendelését kezdeményezték a BioNTech–Pfizer cégtől az omikron variáns elleni küzdelem érdekében. Az EB egységes megközelítést javasol a tagállamoknak a harmadik oltással és a koronavírus igazolvánnyal kapcsolatban: a harmadik adag vakcinát a második dózis után 6 hónappal ajánlott beadatni, míg a tanúsítványok érvényessége 9 hónappal a második adag beadása után jár le.

Bejelentették azt is, hogy az unió a migráció külső dimenzióit koordináló testületet hoz létre és kiáll Ukrajna mellett az ukrán-orosz konfliktusban. Von der Leyen felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon az agressziótól és csökkentse a feszültségeket az ukrán határon.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink