Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Idén és jövőre öt százalék körüli pénzromlásra számít Matolcsy

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A 2022-es infláció kapcsán a legfrissebb szeptemberi előrejelzés még jóval alacsonyabb volt, vagyis Matolcsy jó eséllyel a két hét múlva megjelenő friss számokat ismertette most.

Az Országgyűlés szerdán tárgyalta az MNB tavalyi beszámolóját, ezzel kapcsolatban beszélt Matolcsy György. A jegybank elnöke kiemelte, hogy 2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és tart tőle, hogy 2022-re sem, írja a Portfolio.

Matolcsy szerint nem kérdés, hogy a gazdasági kilábalás ára súlyos, az infláció visszatérése. „Az infláció mindenkinek közellenség, különösen a jegybankoknak”

– szögezte le. Hozzátette, hogy az MNB-nek egyetlen horgonya van, a középtávú, 5-8 negyedéves időtávban látott infláció. Az infláció megugrása a jegybank elnöke szerint globális jelenség, oka a koronavírus, a kilábalás szűk időszaka.

„Idén és jövőre is 5 százalék körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1 százalék az előrejelzési sáv” – mondta Matolcsy. Mindez azért fontos, mert a legfrissebb, szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4-3,8 százalékos előrejelzés szerepelt 2022-re, vagyis most ennél frissebb prognózist mondhatott az elnök. Hivatalosan a friss inflációs jelentés majd csak két hét múlva jelenik meg, vélhetően annak a számait hallhattuk most. „Az ellátási, termelési láncok felbomlanak, a szállítási költségek hétszeresére növekedtek, chiphiány van, ezek mind az infláció emelkedése irányába hatnak”

– sorolta Matolcsy György. Az MNB időben figyelmeztetett arra, hogy jön az infláció. Hozzátette, hogy az EU-ban elsőként indítottunk kamatemelési ciklust, amit azóta is folytatunk. Matolcsy kiemelte, hogy az MNB mindaddig folytatja a szigorítást, amíg nem érezni, hogy az infláció a középtávú cél közelébe ér. A szigorítási ciklus 2022-ben is folytatódik, ezen belül a kamatemelési ciklus is.

Portfolio / PH

Legnépszerűbb cikkeink