Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony szerint Budapest helyett inkább a jegybankot kéne feldarabolni

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Mint tegnap megírtuk, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, hogy szerinte fel kellene darabolni Budapestet.

Nem késett sokat Karácsony Gergely válasza sem, a főpolgármester szerint a jegybankot kéne feldarabolni, és arra is javaslatokat tett, hogy melyik darabnak mi legyen a sorsa.

A főpolgármesteri javaslat Karácsony Facebook-oldalán látott napvilágot, azzal a szöveggel, hogy „Matolcsy »Darabolós« György Budapest szétszabdalására vonatkozó javaslata nyomán nekem is lenne egy ötletem. Daraboljuk fel a Magyar Nemzeti Bankot. Az egyik fele kezelje végre az évtizedes csúcsokat döntögető inflációt. A másik pedig, ahol az elmúlt években több száz milliárd forintnyi közpénz vesztette el közpénz jellegét, kerüljön az ügyészség felügyelete alá”.

Balogh Samu városépítész, a főpolgármester kabinetfőnöke úgy tűnik egyenesen, a jegybankelnök szellemi képességeit kérdőjelezte meg közösségi oldalán, ugyanis a fővárosdarabolás ötletére reagáló posztja a következő kérdéssel kezdődik: „Hát normális?”.

A posztban egyébként Balogh nem csupán személyeskedett, hanem arra is rámutatott, hogy Matolcsy ötlete milyen elképesztő – és egyáltalán nem pozitív – következményekkel járna például a tömegközlekedés, a vízszolgáltatás és a hulladékkezelés területén, és milyen káoszt hozna magával, ha mesterségesen feldarabolnák a természetesen úton nagyra nőtt fővárost. 

„Valóban nem ideális, hogy ekkora különbség van a főváros és az ország többi városának népessége között. De ez a hajó kicsivel több, mint 100 évvel ezelőtt elment. Mára már 3 millió ember él Budapesten és környékén, és ezen az se változtat, ha valaki új határokkal választja el őket egymástól” – írta Balogh, aki szerint éppen szorosabb együttműködésre és mélyebb integrációra van szükség ahhoz, hogy a városvezetés a legjobb szolgáltatást tudja biztosítani a közlekedés, a közművek, a lakhatás vagy éppen a zöldinfrastruktúra terén.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink