Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Létrehozva:

Szavaznak a képviselők a gyermekvédelmi tárgyú népszavazásról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. Fotó: MTI / Kovács Attila

Az ellenzéki képviselők nem vettek részt a szavazáson, a kormánypártiak pedig a jövő év nyaráig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

Közben a WHO szerint az omikron variáns nagyon gyorsan terjed, viszont van egy magyar gyorsteszt, ami úgy tűnik, kimutatja.

A veszélyhelyzetet már többször meghosszabbította a kormány, legutóbb 2022 januárjáig. Az új hosszabbítás értelmében tovább hosszabbodik 2021 tavasza után lejárt okmányok érvényessége, ezúttal 2022. június 30-ig, természetesen a védettségi igazolvány kivétel, amely a megjelölt lejáratig érvényes.

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján közölte, hogy továbbra is jelentős, de néhol enyhén csökkenő tendenciát mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Azt írták, az országban általánosságban stagnáló, néhány mintavételi helyen enyhén csökkenő tendencia jellemzi a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyiségét. Hozzátették: az országos átlagkoncentráció továbbra is jelentős.

A koncentráció egyik vizsgált városban sem nőtt, csökkenést tapasztaltak négy városban: Győrben, Nyíregyházán, Szegeden és Székesfehérváron. A mintavételi helyek többsége – 19 helyszín – az „emelkedett” kategóriába, míg három város – Székesfehérvár, Szekszárd, Szeged – a mérsékelt kategóriába sorolható.

A hazai helyzetet is befolyásolhatja a koronavírus omikron variánsa, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint már a világ országainak többségében jelen van, és „eddig nem látott gyorsasággal terjed”.

Az viszont talán javíthat a koronavírus-fertőzések felismerésében, hogy egy magyar cég, a Femtonics Kft. Bejelentette, hogy kifejlesztett egy különleges PCR-analóg tesztet, amely a jelenleg ismert több mint 2,5 millió koronavírus-mutáns mintegy 99 százalékát kimutatja, köztük a legújabb omikronnak nevezett vírusvariánst is. A Pénzügyminisztérium Egészségipari Támogatási Program hozzájárulásával készült teszt 4-10 perc alatt mutat eredményt, és a klinikai tesztek szerint csaknem 100 százalékos megbízhatósággal mutatja ki a vírus jelenlétét fertőző egyénekben. Az új teszthez – hasonlóan a normál PCR-tesztekhez –, az orr- vagy szájgaratüregből vett minta szükséges.

MTI / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink