Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Keleti vakcinával szabadon utazni, az egészségügyet megreformálni

Létrehozva:

Ujhelyi Istvánnal, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjével készült interjú 2021. November 26-án. | Fotó: Adrián Zoltán / 168

Többek között ezekért küzd Ujhelyi István szocialista képviselő az Európai Parlamentben.

A politikussal a 168.hu készített interjút az utazási korlátozásokról, a leszakadt egészségügyről és minimálbérekről, illetve a mindenkori kormány ezekhez kapcsolódó felelősségéről. Ezen kívül szóba került az is, hogy Márki-Zay Péter mellett miként készül az MSZP a baloldali politizálásra a jövőben.

2021 tavasza óta tartja lázban a keleti vakcinával oltott magyarokat az utazási korlátozások kérdése, amelyeket mindezidáig nem sikerült feloldani. A legtöbb uniós tagállamba való belépéshez két Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcina szükséges, nálunk azonban egyelőre a negyedik oltás még nem elérhető, a harmadik adag pedig nem oldja meg a kétmillió érintett problémáját. Ujhelyi István az utóbbi időben rengeteget foglalkozik ezzel a kérdéssel, olyannyira, hogy az Európai Bizottságnak felvetette, a Szputnyikkal oltott magyarok esetében az utazáshoz legyen elegendő egyetlen nyugati vakcina felvétele. Mint mondta, az Európai Bizottság most fogja benyújtani az új jogszabály-javaslatot az európai digitális Covid-igazolványról. A képviselő a 168-on keresztül bejelentette, az Európai Parlament Közegészségügyi Bizottságának tagjaként hivatalosan is benyújtja a jogszabály módosítási javaslatát. Ez közelebb hozza a keleti vakcinával oltottakat a régóta várt eredményhez, azonban Ujhelyi leszögezte: 

A Parlamentben el tudom intézni, de hangsúlyozom: az Európai Tanácsban nem léphetek a magyar kormány helyett, amely érthetetlen okokból nem cselekszik.

Mint mondta, a kormány erre irányuló javaslatát a bizottság segítene elfogadtatni a többi tagállammal, azonban a magyar kormány nemhogy javaslatot nem tesz, de még a képviselő hivatalos írásbeli lobbijára sem válaszol. Hozzátette, nem a kétmillió keleti vakcinával oltott magyart hibáztatja a kialakult méltatlan helyzetért, de nem is az Európai Uniót, csakis a magyar kormányt. Szerinte az Európai Gyógyszerügynökségben százszor jobban meg lehet bízni, mint Müller Cecíliában, ezért indokoltnak tartja, hogy a hiányos dokumentációk miatt még mindig nem engedélyezték az orosz fejlesztésű oltóanyagot. Úgy látja, az egész szituáció azért alakult ki, mert a kormánynak tavasszal a pillanatnyi siker volt a legfontosabb, hogy pár hétig azt mondhatták, mi állunk a legjobban átoltottság szempontjából.

Egy másik fontos téma az egységes európai minimálbér kérdése, amelyről Ujhelyi István nyomatékosította: nem egy egységes konkrét összeget jelent minden tagállamra nézve, mert ez értelmezhetetlen, hiszen minden országban mások a körülmények, ráadásul valahol nincs is euró. Szerinte ehelyett egy átlagkeresethez viszonyított minimálbért kell meghatározni, és rávenni a munkaadókat, hogy gondoskodjanak a legkisebb keresetűekről. Mint mondta: „hatalmas vívmány, hogy egyáltalán elindultunk ezen az úton”, de persze messze még a végcél. Hasonló szociális európai programként emelte ki az Európai Egészségügyi Uniót, amely biztosítaná minden tagállamban a biztonságos és fejlett betegellátást meghatározott európai sztenderdek mentén. Ezen a ponton felvetődött, ezt pontosan hogyan lehetne elérni, miközben Magyarországon olyan alapvető gondokkal küzd az egészségügy, mint az orvosok és a szakdolgozók hiánya. 

„Ha rá tudjuk kényszeríteni a kormányzatot, hogy többet költsön az egészségügyre bizonyos európai sztenderdek alapján, akkor itthon fognak maradni a dolgozóink” – felelte erre a képviselő, aki szerint a legnagyobb probléma, hogy a kormány szuverenitási kérdést vizionál a programban, mert az egészségügy és a rá fordított pénz teljes mértékben tagállami hatáskörbe tartozik. Bejelentette, hogy most sikerült egy 5,4 milliárd eurós uniós büdzsét nyitni, amelyet nem osztanak ki a kormányoknak, hanem európai programok megvalósítására költik, és ebből is felbecsülhetetlen pénzeket invesztálnak az európai egészségügyi iparba a következő hét évben. Mint mondta, az ő szuverenitását nem sértené, ha valaki rá akarná kényszeríteni a mindenkori magyar kormányt, hogy normális egészségügyi szolgáltatást nyújtson. Hozzátette, erre szerinte a kormányváltásig nem kerülhet sor. 

Felmerült még Márki-Zay Péter miniszterelnökjelöltsége, aki jobboldali konzervatív politikusként ért el az elmúlt időszakban váratlan sikereket. Arra voltunk kíváncsiak, az MSZP egy ilyen jelölt mellett hogyan fogja érvényesíteni a baloldali politikát. Ujhelyi István erre azt válaszolta, ez egy remek új esély, és örömmel várja azokat a pillanatokat, amikor egy közös kormányban egymást kell meggyőzniük például arról, hogy a társadalom szabadsága mennyire módosulhat nélkülözhetetlen társadalmi érdekek finanszírozásával. Felvetettük, hogy Márki-Zay Péter kommunikációjában a következő időszakban akár többször is felmerülhet olyan narratíva, amely alapvetően megy szembe a baloldali eszmékkel, ilyen például a bevándorlásról alkotott véleménye. 

Nekem ez tetszik. Fideszes toposz, hogy mindenki, aki nem fideszes, az migránssimogató, sőt sorosista 

– vázolta a véleményét Ujhelyi István, majd hozzáfűzte, az elmúlt időszakban az Európai Parlamentben ő is többször szavazott az európai véleményekkel szemben ebben a kérdésben csakúgy, mint a fideszes politikusok. Csakhogy a fideszes kollégáitól ezt az attitűdöt nem tartja hitelesnek, ugyanis állítása szerint az elmúlt időszakban az Orbán-kormány ötvenezer gazdasági migránst hozott be, csak erről mélyen hallgat. Mint fogalmazott: Magyarországon a szolidaritásnak nincs határa, a befogadásnak viszont igen. Kiemelte, inkább a külföldre kényszerült többszázezer magyart kellene hazacsábítani a megfelelő körülmények biztosításával, nem a harmadik világ munkaerejével pótolni a gazdasági hiányosságokat. Úgy látja, a baloldali szempontrendszer nem sérül Márki-Zay Péter színre lépésével, sőt az igazán fontos kérdésekben teljes egyetértést tapasztal.

 

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink