Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Júniusban jöhet az uniós zöldkártya

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A listán nem szerepel a Sinopharm és a Szputnyik V.

A WHO által lajstromba vett vakcinatípusok listájáról dönthetnek úgy a tagállamok, hogy elfogadják az azon lévő, EMA által nem engedélyezett oltásokat, azonban még ezen a listán sem szerepel a Sinopharm és a Szputnyik V, de ez hamarosan megváltozhat – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Az Európai Parlament elfogadta az uniós zöldkártyáról szóló jogszabály tervezetet, a tanács pedig jövőhéten kezdi meg az erről szóló diskurzust, amelynek kapcsán Ujhelyi István elmondta, a fő kérdésekben megegyezés van, egy-két részterületen azonban még zajlik a tárgyalás. Az MSZP-s képviselő szerint június elejétől-közepétől várható, hogy életbe lépjen ez a fajta utazáskönnyítés az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal beoltott, védett személyek számára.

Ujhelyi hangsúlyozta: tagállamonként kell a rendszert a megegyezéshez alakítani, ami egyben azt is jelentené szerinte, hogy a magyar plasztikkártya nem tenné lehetővé önmagában az utazást. Arról ugyanis olyan fontos adatok hiányoznak, mint hogy kit milyen vakcinával oltottak be, és egészen pontosan hányszor. Hozzátette: felkereste a magyar hivatalos szerveket azzal kapcsolatban, hogy vezetnek-e ilyen adatokat, azonban választ nem kapott. 

Kiemelte: az a kompromisszum alakult ki, hogy az Unió által nem engedélyezett vakcinákkal is lehet majd utazni. A Szputnyik-V tulajdonosa beadta az engedélykérelmet, Ujhelyi pedig bízik benne hogy megkapja az európai engedélyt. A WHO által lajstromba vett vakcinatípusok közül az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják az azon lévő oltásokat, azonban még ezen a listán sem szerepel a Sinopharm és a Szputnyik. A WHO a napokban a Sinopharmmal kapcsolatosan meglehetősen lesújtó véleményt adott ki, ám Ujhelyi az EP közegészségügyi bizottságának tagjaként arról értesült, hogy a WHO listáján mind a Szputnyik, mind pedig a Sinopharm rajta lesz. Ennek fényében köthetnek megállapodást az egyes tagországok a listán lévő vakcinák elfogadásáról.

Az MSZP EP-képviselője szerint amennyiben a Tanács-Parlament-Bizottság trialógusban döntés születik, a tagországoknak saját hatáskörben kell megoldania a zöld igazolvány kiadását. Egy nagy, közös informatikai fejlesztés is zajlik ezzel kapcsolatosan az EU-ban, kísérleti projektként, azonban a képviselő szerint ebben sem vesz részt Magyarország. Ujhelyi úgy véli, nagy a veszélye annak, hogy a magyar igazolványt nem fogják elfogadni külföldön, ha nincs mellétársítva az európai vakcinaútlevél.

Az igazolványhoz három módon lehet majd hozzájutni: az illető be van oltva, van 48 órán belüli PCR-tesztje a beutazásokkor, átesett a betegségen, úgy hogy azt az adott tagállam egészségügyi rendszere is igazolni tudja. Ugyan végleges megegyezés még nem született, Ujhelyi szerint akinek van oltása, nem kell a PCR-tesztet csináltatnia. A Parlament álláspontja szerint ingyen, netán jutányos áron kell a beutazásnál tesztet biztosítani azok számára, akiknek ez szükséges – jelen állás szerint erre csak a beérkezésnél lesz szükséges.

Az MSZP-s politikus szerint az uniós polgárok feje nem fáj emiatt, az uniós döntéshozóké azonban igen. Elmondása szerint azért is tartják érthetetlennek a kialakult helyzetet az EU-ban, mert 4,5 millió vakcina érkezett eddig Magyarországra, nyárig pedig további 7 millió jön az országba. Ezért sem értették, miért kockáztatnak ellenőrizetlen keleti vakcinákkal, ráadásul úgy, hogy a hozzánk mérhető kisebb országokban emellett is kevesebb volt a halott. Ujhelyi azt mondta, nem kizárható, hogy a vakcinaverseny mögött a gyógyszergyárak lobbierejének küzdelme, vagy épp geopolitikai érdekek állnak, azonban az EMA engedélyeztetési folyamata szerinte ezeken felül áll.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink